fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe overleef ik het WK voetbal? Humberto Tan geeft een gouden tip!

Okay. De wedstrijden van het Nederlands elftal kijken de meeste vrouwen wel mee. Maar om nou iedere avond bij hun man en kinderen op de bank te gaan zitten en zelfs mee te kijken naar Belgie tegen Algerije, dat gaat de meeste vrouwen te ver. Terwijl man en kinderen heerlijk genieten van de wedstrijden vragen zij zich af hoe ze deze zomer en het WK voetbal gaan overleven.

Zelf heb ik hier helemaal geen last van. Ik leef helemaal op en kijk al dagenlang uit naar de volgende wedstrijd van het Nederlands elftal. Zelfs de wedstrijd Frankrijk tegen Honduras heeft mijn interesse en diep in de nacht lig ik in bed en kijk via mijn iPad Engeland tegen Italie. Maar ik weet dat dit voor veel vrouwen niet het geval is. Een paar jaar geleden interviewde ik Humberto Tan voor mijn boek Moeders langs de lijn, Handboek voor de voetbalmoeder” en hij gaf een goede tip om het WK anders te gaan beleven als je niet van voetbal houdt.

Humberto-Tan-Twitter-dp

Humberto Tan: ‘Probeer bij professionele wedstrijden op televisie het verhaal achter de wedstrijd te leren kennen. Dit kan je doen door voorafgaand aan de wedstrijd naar de voorbeschouwing op televisie te kijken. Dan krijg je veel informatie die je een beeld geeft van de spelers in en op het veld. Ook in de krant en op internet vind je veel informatie. Bedenk bijvoorbeeld waarom een voetballer niet speelt of niet is opgesteld. Reden kan zijn dat de speler geblesseerd is, een andere speler beter in vorm is of beter in het gekozen spelsysteem past. Ook kunnen persoonlijke redenen een rol spelen zoals persoonlijk leed of zijn gedrag in eerdere wedstrijden. Zo leer je een beetje het verhaal of de achtergronden van een wedstrijd kennen.’

Zelf houd ik al heel lang van voetbal, maar toch heb ik gemerkt dat de tip van Humberto mij geholpen heeft om het voetbal nog leuker te gaan vinden. Voor de komende wedstrijden vraag ik me bijvoorbeeld het volgende af:

  • Ronaldo hoopt de ster van het WK voetbal te worden. In hun eerste wedstrijd hebben de spelers van Portugal enorm klop gekregen van Duitsland, mede doordat Pepe, teamgenoot van Ronaldo bij Real Madrd, zich weer eens liet gaan en met een rode kaart van het veld werd gestuurd. Hoe gaat Ronaldo om met deze teleurstelling? Zal hij zich revancheren? Gaat hij de hele ploeg op zijn nek nemen in de volgende wedstrijd tegen de Verenigde Staten?
  • Oud Ajacied Luis Suarez is de sterspeler van Uruguay. In de eerste wedstrijd tegen Costa Rica kon hij niet meedoen vanwege een blessure. Zal hij worden opgesteld tegen Engeland, het land waarin hij competitie speelt en veel van de Engelse spelers goed kent? Hoe zal hij zich dit keer gedragen? We hopen niet dat hij zich weer laat gaan en een hapje uit zijn tegenstander neemt!
  • In hoeverre kun je Lionel Messi een Argentijn noemen? Sinds zijn kinderjaren woont hij in Barcelona en zou officieel ook voor het Spaanse team mogen uitkomen. Dat doet hij niet. Al jaren wordt hij gekozen tot beste speler van de wereld. Maar voor de Argentijnen is Maradonna nog steeds hun beste voetballer ooit. Gaat Messi hier dit WK verandering in brengen?
  • De Rode Duivels, oftewel onze zuiderburen Belgie, doen eindelijk weer eens mee aan een groot internationaal voetbaltoernooi. Veel van de spelers van dit team kennen we uit de Nederlandse competitie en spelen of speelden bij clubs als PSV, AZ en Ajax. Het verhaal gaat dat de meeste Belgische spelers niet zo goed aarden bij Ajax. Dit zou te maken hebben met de Amsterdamse mentaliteit waarmee ze niet zo veel hebben. Een uitzondering hierop was zeker Jan Vertonghen, de verdediger die jarenlang succesvol de verdediging van de Amsterdammers leidde en zelfs werd uitgeroepen tot beste speler van de Nederlandse competitie. Hoe gaan de Belgen voetballen? Ingetogen en beleefd? Of vol branie en passie, Rode Duivels waardig?

En zo wil ik graag weten of de Fransen zich dit jaar wel als team gedragen, of de voormalige VVV speler Honda de beste is van Japan, of Shakira op de tribune zit als Spanje speelt om naar haar man te kijken, en ga zo maar door …..

Toegegeven eigenlijk is het allemaal niet zo belangrijk, maar wel leuk en het maakt een maand vol voetbal voor mij nog veel leuker. En trek je het echt niet meer, dan doe je gewoon wat mijn moeder en heel veel vriendinnen van me ook doen. Lekker kijken naar de films die nu ’s avonds op TV zijn in het kader van de Meimaand: mooie mannen film maand…

Sandra Blikslager is oud-waterpoloster en moeder van drie sportende dochters. Sandra is hoofdredacteur van www.damespraatjes.nl en gek van sport. Ze schreef het boekje ‘Moeders langs de lijn, Handboek voor de voetbalmoeder’. Sandra schrijft ook blogs voor www.tym.nl

Deze blog is eerder geplaatst op www.tym.nl. Tym is een online platform over sport, bewegen en gezondheid voor kinderen van 0-12 jaar. Je kunt hier onder andere blogs lezen en informatie vinden over sportkeuze en motorische ontwikkeling.

 

 

 

 

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook