fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe ook jij maandelijks geld kan besparen!

Veel vrouwen weten niet goed wat hun rechten zijn bij het opzeggen van een abonnement. Dit kan een abonnement zijn voor je smartphone, postcode loterij of een online streaming video account. Bij het ene abonnement zit je vast aan een opzegtermijn en bij het andere abonnement heb je flexibelere opties. Het is belangrijk dat je weet wat je rechten zijn en wat je kunt doen wanneer een situatie escaleert. In dit artikel delen we wat je moet weten wanneer je een abonnement wilt opzeggen en wat de opties zijn. Jij wilt toch ook op je maandelijks kosten besparen?

Online opzeggen

Tegenwoordig kun je bijna alles online opzeggen. Je hoeft in de meeste gevallen bijna niet meer langs een winkel en kunt op je bank thuis alles afsluiten. Wil je bijvoorbeeld je abonnement bij de Postcode Loterij opzeggen? Dan hoef je hiervoor niet meer uren met de klantenservice te bellen. Online kun je veel sites vinden waar je eenvoudig je abonnement kunt opzeggen. Voor veel mensen is het lastig om online abonnementen op te zeggen. Heb je hier zelf moeite mee? Vraag in je omgeving naar hulp of iemand die je dit kan uitleggen, zodat je het voortaan direct zelf kunt oplossen.

Heb je een telefoonabonnement en verloopt je abonnement bijna? Bij de meeste providers kun je een aantal weken van tevoren al je abonnement opzeggen of verlengen en een nieuw toestel uitkiezen. Je kunt via je online account zien op welke datum dit mogelijk is. Ook kun je je abonnement verlengen. Heb je nog geen account, omdat je je abonnement in de winkel hebt afgesloten? Dan kun je altijd achteraf nog een account aanmaken en al je gegevens inzien.

Rechten

Iedereen mag automatisch je abonnement verlengen, maar vaak alleen als je na de eerste periode -wat vaak een jaar is- per maand kunt opzeggen. Dit betekent dat een abonnement alleen automatisch verlengd mag worden als je het zelf kunt opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Je kunt hierbij denken aan abonnementen bij je sportschool, boekenclubs en meer. Ook mag je een abonnement op dezelfde manier opzeggen als je het bent aangegaan. Was dit telefonisch? Dan heb je het recht dit ook telefonisch te beëindigen. Ben je bijvoorbeeld met een proefperiode akkoord gegaan? Dan mogen zij niet zonder je uitdrukkelijke toestemming je abonnement verlengen.

Uitzondering

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Verenigingen en verzekeringen vallen bijvoorbeeld niet onder bovenstaande regels. Heb je een abonnement bij een vereniging? Dan zul je bij hen moeten opvragen wat de opzegmogelijkheden zijn. Wel gelden er andere regels voor producten die een vereniging aanbiedt. Voor producten gelden namelijk weer dezelfde regels die hierboven genoemd zijn.

Heb je zelf een probleem met een bedrijf bij het opzeggen van een abonnement? Verzamel dan zo veel mogelijk informatie. Denk hierbij aan voorwaarden en de looptijd. Laat ook altijd bewijs van opzegging zien. Vervolgens kun je klagen bij de verkoper. Je kunt dit online doen bij een klachtenwebsite, op social media of direct bij de verkoper. Kom je er nog steeds niet uit? Neem dan contact op met de Consumentenbond. Zij kunnen een uitgebreid proces starten om je hierbij te helpen.

Reageer ook