fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe ondersteun je je ouders als ze ouder worden?

Hoe ondersteun je je ouders als ze ouder worden?

Iedereen wordt ouder, zo ook mijn superhelden-ouders (momenteel 63 en 94 jaar). Waar mijn moeder nog steeds 32 uur per week in de zorg werkt, is mijn vader al heel wat jaartjes met pensioen. Natuurlijk is het voor hem soms best wel eens lastig om dingen te doen op een manier zoals hij vroeger gewend was. Gelukkig gaat alles nog zodanig goed, dat hij lekker samen met mijn moeder in huis kan wonen. Toch kan het voor iedereen die ouder wordt, steeds moeilijker worden om alles zelf te blijven doen. Soms gaan de dingen zelfs zo moeizaam, dat er een andere plek moet worden gezocht om te wonen. Gelukkig gaat daar vaak nog een periode aan vooraf waarin kinderen hier en daar wat zaken kunnen overnemen en regelen. Hoe ondersteun je je ouders als ze ouder worden? Ik vertel je hoe ik dat nou precies zie…

Bespreek de wensen en behoeften

Allereerst, het is belangrijk dat je je realiseert dat je te maken hebt met mensen die wensen en behoeften hebben. Het gaat niet over ‘jou’, het gaat over ‘hen’. Een open en eerlijk gesprek voeren met je ouders over wat zij nou precies willen is eigenlijk iets dat altijd bovenaan het prioriteitenlijstje moet staan. Laat ze ook hun zorgen uiten en wees vrij om zelf ook te kunnen vertellen of je deze zorgen deelt. Stel vragen over hun fysieke en emotionele gezondheid, hun financiële situatie en hun vermogen om voor zichzelf te kunnen zorgen. Door het voeren van gesprekken, krijg je een beter inzicht in wat je ouders nodig hebben om comfortabel en veilig te blijven wonen in hun eigen huis.

Eventuele verbeteringen aanbrengen

Indien er geen sprake is van een levensbestendige woning, dan kan het zo zijn dat het wooncomfort een stuk minder wordt naarmate je ouder wordt. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om de trap op en af te gaan of om in en uit het bad te stappen. Hierdoor kan het zijn dat er bepaalde aanpassingen gedaan moeten worden. Misschien is het bad niet meer geschikt en is het een beter idee om een douche te installeren met douchestoel, of maakt de installatie van een traplift het weer mogelijk om naar de bovenverdieping te gaan. Laat zeker een bouwkundige eens mee kijken naar de mogelijkheden die er zijn en laat ook meteen het kostenplaatje op papier zetten.

Zoek naar professionele hulp

Het kan een hele uitdaging zijn om voor onze ouders te zorgen, zeker als je kijkt naar het drukke leven dat we vaak zelf leiden. Het zoeken naar professionele hulp kan dan zeker een goede optie zijn. Een thuiszorgorganisatie kan bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten zoals persoonlijke verzorging en huishoudelijke taken overnemen. Daarnaast is er vaak ook medische zorg voor ouderen beschikbaar, zoals fysiotherapie en wondverzorging. Je kunt als kind dan de leuke dingen met je ouders blijven doen, zoals bijvoorbeeld samen een keertje ergens een broodje eten, een boodschapje doen, of een bezoek brengen aan de bingo in het buurtcentrum. Veel leuker dan samen een pak Tena lady 😉 kopen of helpen met steunkousen aantrekken!

Help met financiële zaken

Financiën kunnen een lastig onderwerp zijn om over te praten, maar het is belangrijk om het toch bespreekbaar te maken. Breng samen de financiële situatie in kaart en help met het doen van eventuele aanpassingen, om ervoor te zorgen dat ze zichzelf financieel kunnen blijven onderhouden. Loop ook zeker eens de verzekeringen na en kijk of deze nog passen binnen de huidige situatie.  Als je ouders moeite hebben met het beheren van hun financiën, kun je ze helpen bij het opstellen van een budget en eventueel het (online) betalen van rekeningen. Willen ze dit liever niet door jou als kind laten doen, dan kun je altijd nog op zoek gaan naar een budgetcoach van buitenaf om hierin te ondersteunen.

Hoe zien jullie de zorg voor je ouders voor je als ze ouder worden? We lezen het graag in de comments hieronder.

Afbeelding:  micheile henderson – Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook