fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe lang gaat een wc-bril mee?

Hoe lang gaat een wc-bril mee?

Hoeveel tijd breng jij gemiddeld door in het kleinste kamertje van het huis? Heel eerlijk, als ik mijn telefoon niet mee neem dan zit ik een stuk korter! Natuurlijk is het sowieso niet fris om je telefoon mee te nemen als je naar het toilet gaat, maar een spelletje doen of eventjes door de socials scrollen is wel verleidelijk. Hoe schoon je toilet ook is, je kunt er maar beter alleen de tijd doorbrengen die echt noodzakelijk is. Ik vroeg me trouwens laatst het volgende af: hoe lang zou die bril van ons er eigenlijk al opzitten? We hebben hem toen we hier kwamen wonen vervangen, omdat het niet zo fris oogde, maar daarna volgens mij niet meer. We hebben onze bril destijds trouwens gekocht bij een badkamer outlet. Dit scheelt in de prijs en het is een prima keus gebleken. Maar hoe lang gaat een wc-bril mee? Ik zocht het uit!

Levensduur van een wc-bril

Eigenlijk is de levensduur van een wc-bril niet zo gemakkelijk te voorspellen. Soms kunnen ze tientallen jaren meegaan, maar ook kan het zo zijn dat ze ineens stuk gaan, bijvoorbeeld door een breuk in de bril zelf, of bij de aanhechting. Daarnaast kan er door spetters urine een gele aanslag ontstaan aan de onderkant van de bril, welke niet zo gemakkelijk weg te poetsen is. Vaak is dit de reden dat mensen een nieuwe wc bril aanschaffen.

Past elke bril op elk toilet?

Het antwoord is nee, het is niet zo dat elke bril op elk toilet past. Een wc-bril moet zo nauwkeurig mogelijk passen en als de bril meer dan vijf millimeter afwijkt van de pot dan kan deze al gaan schuiven en dus kapot gaan. In dat geval is het een goed idee om op zoek te gaan naar een groter en passend model. Als je een bril gaat uitzoeken is het belangrijk om de vorm van het toilet goed in je achterhoofd te houden. Een ronde bril past nou eenmaal niet op een rechthoekig toilet en andersom. Meet ook voordat je er eentje aanschaft eventjes de breedte, diepte en afstand tussen de scharnieren op, zodat je precies weet waar je naar moet kijken. Het is ook aan te raden om te kijken naar het merk en het model van het toilet. Vaak kun je deze informatie vinden aan de bovenzijde van de wc tussen de bevestigingspunten. Staat het er niet, dan is het verstandig om te kijken of je nog ergens een aankoopbewijs hebt. Lukt dit ook niet en heb je toch een hele oude pot staan, overweeg dan de aanschaf van een hele nieuwe toiletpot met bijpassende wc-bril.

Het vervangen van je wc-bril

Zorg ervoor dat je een nieuwe wc-bril in huis hebt voordat je de oude gaat demonteren. Op een toilet zitten zonder bril zit echt niet lekker! Verwijder het oude exemplaar door de moertjes aan de onderkant van de pot lost te draaien. Als dit met je handen niet lukt dan is het gebruik van een steeksleutel aan te raden. Heb je ze losgedraaid dan is het tijd om de bril er af te tillen. Zet vervolgens de nieuwe bril op de toiletpot en zorg dat de bevestigingsbouten op de juiste breedte staan, zodat ze passen in de gaten van de pot. Check of de bril goed zit en draai deze vervolgens goed vast met de meegeleverde moeren.

Afbeelding: Vie Studio – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook