fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kun je zelf veilig thuis je tanden bleken? 

Twee keer per jaar lig ik met samengebalde vuisten in de stoel van de mondhygiëniste en ik laat mijn gebit net zo vaak door mijn tandarts checken. Ik flos, ik poets en stook me suf en dat werpt z’n vruchten af want ik heb mooie witte tanden. Wie die niet heeft, kan de natuur best een beetje helpen door ze te bleken. En dat kan tegenwoordig ook gewoon thuis!

Vroeger dacht ik altijd dat wie geen witte tanden heeft niet goed poetst. Want waarom was het gebit anders zo geel? Inmiddels weet ik dat de kleur niet alleen te maken heeft met de juiste verzorging maar dat de kleur van tanden deels erfelijk is bepaald. Een vriendin heeft een beetje gelige tanden en zit daar enorm mee. Op foto’s houdt ze om die reden haar lippen stijf op elkaar. Onnodig want er is genoeg te doen om mooiere, gezonde en wittere tanden te krijgen.

Thuisbleeksetje

Het bleken van tanden wordt veelvuldig gedaan. Acteurs, zangeressen en presentatrices ondergaan de behandeling voor een stralende lach. Bleekklinieken schieten als paddenstoelen uit de grond maar als je liever in alle rust thuis aan de slag wil, kan dat ook. Zo heeft bijvoorbeeld webshop Fleeck whitening producten voor thuisgebruik. De producten zijn uitvoerig getest en voldoen aan de Europese wet- en regelgeving. Zo hoef je de deur niet uit om je tanden te bleken, maar kun je mooi thuis aan de slag met goedgekeurde producten. En als je twijfelt over iets, of iets niet begrijpt, kun je contact opnemen met de servicedesk, dat is een prettig idee.

Hoe kun je thuis zelf aan de slag?

Er zijn verschillende producten om je tanden witter te maken. Sonisch tandenpoetsen is er een van. Deze speciale tandenborstel heeft drie vibratiesnelheden en poetst en bleekt tegelijk. Online zijn  tandenbleeksets te bestellen waarmee je eenvoudig thuis je tanden kunt bleken. Maar ook is er whitening tandpasta te koop die kan om wittere tanden te krijgen. Deze tandpasta bevat geen blekende bestanddelen, maar wel klein schurende deeltjes die bacteriën.

Natuurlijke manier

Als je bleken van tanden nog wat spannend vindt kun je ook kiezen om je tanden op een natuurlijke manier witter te maken. Bij twijfel of vragen kun je het beste het bespreken met je tandarts die ongetwijfeld ook nog vele tips voor je heeft. Wat kun je doen om een witter gebit te krijgen?

  • Sla je tandartscontroles niet over en laat je gebit minimaal één keer in het  jaar checken. Tegenwoordig gaan mensen ook steeds vaker naar de mondhygiëniste of preventie assistent die tanden en kiezen grondig schoonmaakt. Altijd goed voor een gezonde mond.
  • Het klinkt als een enorme open deur en dat is het natuurlijk ook, maar twee keer op een dag poetsen zorgt voor een fris gebit en schone tanden. Je kunt met een handtandenborstel aan de gang, maar veel tandartsen adviseren een elektrische borstel omdat die nauwkeuriger je tanden en kiezen schoonmaakt.
  • Zoenen is ook heel goed voor je gebit. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar als je lekker een potje zoent krijg je meer speeksel in je mond en dat verwijdert bacteriën van je tanden. Persoonlijk heb ik dit tandartsadvies ter harte genomen en zoen ik minimaal vier keer op dag. En het werkt!
  • Let ook eens op wat je op een dag allemaal in je mond stopt. Graas jij de hele dag? Dan krijgen je tanden en kiezen nauwelijks tijd om te herstellen. Rode wijn, koffie en drop hebben sowieso een verkleurende werking op het gebit. Ook frisdrank en andere suikerhoudende drankjes tasten je gebit sneller aan. Kies liever voor water of melk.
  • Roken is funest als je een stralend gebit najaagt. Je tanden verkleuren veel sneller door de nicotine en je mond is vatbaarder voor tandvleesaandoeningen. Je doet je gebit een groot plezier als je van de sigaretten af kunt blijven.

Er zijn dus genoeg manieren om wittere tanden te krijgen. Als je twijfelt of vragen hebt over het bleken van tanden kun je natuurlijk altijd je tandarts even bellen; hij of zij weet vast wel raad!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook