fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kun je jouw kind laten ontdekken wat hij écht leuk vindt: 5 tips!

Passie. Wat is jouw passie? Laatst werd mij die vraag gesteld en ik hoefde niet na te denken: schrijven. Als kind schreef ik verhalen, hield een dagboek bij en pende brieven aan vrienden. Ik wilde journalist worden. Werd dat ook. Sinds een tijdje noem ik mezelf schrijver. Ik werk aan een boek en het grootste gedeelte van de dag vul ik met schrijven. Mijn passie is duidelijk. Die van Bob en Tom ben ik aan het onderzoeken. Want bij kinderen is dat lastiger. Maar niet onmogelijk.

Wat vinden kinderen leuk? Waaraan beleven ze het meeste plezier? Als ouder kun je je kind helpen met het onderzoeken wat hij het leukste vindt. Wat echt zijn ding is. Zaak is om niet al te veel te sturen, maar kinderen het zelf laten ontdekken. Kantar Public (voorheen TNS NIPO) heeft onlangs in opdracht van Fruit Shoot een onderzoek laten doen. Ze vroegen meer dan twaalfhonderd ouders wat ze het belangrijkst vinden wat kinderen met hun vrije tijd doen. Daaruit is gebleken dat ouders het belangrijkste vinden dat hun kinderen met anderen spelen of sporten.

Hoe kun je ontdekken wat de passie van jouw kind is?

  1. Kijk goed naar je kind. Vindt hij het leuker een spannend boek te lezen dan te voetballen? Maak hem dan lid van de bibliotheek en ga daar regelmatig naar toe. Vaak wordt daar voorgelezen, geknutseld of zijn er kindercursussen waar hij bijvoorbeeld leert om te gaan met een 3D-printer.
  1. Vraag aan moeders van vriendjes wat hun kinderen in hun vrije tijd doen. Ongetwijfeld gaat de een naar voetbal, de ander naar hockey en de derde naar handbal. Vaak mogen vriendjes vrijblijvend een training meedoen. Kunnen ze ontdekken of ze het leuk vinden.
  1. Buurthuizen hebben vaak elke woensdag een sport- of spelprogramma voor kinderen. Door ze daarmee kennis te laten maken, kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden om te doen.
  1. Bob en Tom zijn lid van een atletiekvereniging. Het leuke is dat ze zes onderdelen krijgen aangeboden. Als ze ouder zijn, kunnen ze een specialiteit kiezen. Zo is Bob goed in kogelstoten en is Tom een snelle hardloper
  1. Ga er zo veel mogelijk op uit met je kinderen. Neem ze mee naar musea, sportwedstrijden, naar het buurthuis, maak wandelingen over de hei en door de bossen. Kinderen vinden het vaak heerlijk om in de natuur van alles te ontdekken.

Winnaars vlogwedstrijd geven inspiratie

In samenwerking met Fruit Shoot vroegen wij lezers van Damespraatjes wat hun kinderen leuk vinden, wat ‘echt hun ding is’. We vroegen een vlog te maken waarin duidelijk werd wat de passie van kinderen is. Op deze vlogs die te zien zijn op www.echtmijnding.nl kon worden gestemd. Inmiddels zijn de winnaars bekend. Wil jij weten wie de leukste vlog inzond? Kijk dan op www.echtmijnding.nl.

Maar het is natuurlijk ook super leuk om daar te zien hoe enthousiast sommige kinderen over hun hobby zijn. Wij kunnen ons voorstellen dat dit ook heel inspirerend is voor jouw kind, zeker omdat ze hier in aanraking komen met ervaringen van échte experts, namelijk andere kinderen!

We zouden het super leuk vinden als je jouw kind naar aanleiding van dit artikel of de video’s die op echtmijnding.nl staan enthousiast hebt gekregen. Laat het ons weten via een reactie onder dit artikel. Vinden we heel gezellig :-).

Reageer ook