fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kun je als vrouw omgaan met libidoproblemen?

libidoproblemen

Als je getrouwd bent of een lange relatie hebt, is het je vast niet onbekend dat de ene partner soms meer zin heeft in seks dan de ander. Dit kan gedurende jullie gehele relatie gelijk blijven, maar vaak wisselt per periode wie er meer en minder zin in seks heeft. De mate waarin je zin hebt in seks, heet libido. Maar wat is het libido precies, hoe ga je ermee om als je zelf niet tevreden bent met jouw libido en hoe kan je het libido verhogen als vrouw? We gaan het er in dit artikel over hebben!

Wat is libido?

We hebben het woord libido denk ik allemaal wel een keer gehoord. Het is afkomstig uit het Latijn en betekent lust, verlangen of wens en het zegt dus iets over de mate waarin je zin hebt in of behoefte hebt aan seks. Veel mensen denken bij het woord libido aan de behoefte aan seks met een ander, maar het gaat zeker ook over de mate waarin je zin hebt in seks met jezelf (masturberen). De ene keer is het zo dat je wel zin hebt in het één, maar minder in het ander. Ook kan het voorkomen dat je helemaal geen zin hebt in seks.

Binnen een relatie is het libido van beide partners van invloed op elkaar. Heeft de één veel vaker zin dan de ander? Dan kan dat op termijn in sommige gevallen voor relatieproblemen zorgen. Het is dus erg belangrijk om met elkaar over je libido en seksuele wensen te blijven praten. Vooral als je merkt dat jullie libido sterk uiteenloopt, kunnen gesprekken met elkaar of eventueel een seksuoloog prettig zijn.

Waardoor worden libidoproblemen veroorzaakt?

Het is heel gebruikelijk om periodes te hebben waarin je minder zin hebt in seks. Er wordt pas van een libidoprobleem gesproken wanneer jij (in combinatie met eventueel je partner), het als een probleem ervaart. Op papier is er niet zoiets als een normale hoeveelheid zin in seks. Dit verschilt ongelofelijk per persoon en de omstandigheden waarin deze persoon zich bevindt.

Voelt jouw seksdrive wél als een probleem? Dan kun je het een libidoprobleem noemen. Libidoproblemen kunnen door diverse factoren worden veroorzaakt. Denk hierbij aan stress, hormonale veranderingen (zoals tijdens een zwangerschap, je maandelijkse cyclus of de overgang), onzekerheid, medicijngebruik, vermoeidheid en nog veel meer.

Het ontdekken van waar jouw gebrek aan seksdrive vandaan komt, is de eerste stap in het libido verhogen als vrouw.

Hoe kan ik als vrouw omgaan met libidoproblemen?

Er zijn veel redenen waarom je als vrouw mogelijk geen zin hebt in seks. Ons belangrijkste advies is om te accepteren dat iedereen soms een periode heeft waarin de zin gewoon minder is. Alleen al door deze acceptatie neem je een hoop druk weg, waardoor het makkelijker wordt om wél weer zin te krijgen. Bespreek dit ook met je partner en geef aan dat het niet aan hem/haar ligt. Meestal komt het vanzelf goed!

Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je kunnen helpen met het verhogen van je libido. Op de eerste plaats is het belangrijk om gezond te eten, voldoende te bewegen en goed te slapen. Pas als je lekker in je vel zit en goed uitgerust bent is seks weer écht leuk. Ook geven sommige vrouwen aan dat ze baat hebben bij een lustopwekkend middel voor haar.

Daarnaast is het goed om wel te proberen fysiek contact te blijven maken. Je zal er misschien niet altijd zin in hebben, maak zoek toch de intimiteit op. Denk hierbij aan knuffelen, strelen of zoenen. Maar ook tegen elkaar aan op de bank een film kijken is al goed voor de verbinding. In de meeste gevallen komt de behoefte aan seks vroeg of laat gewoon weer terug.

Naar de huisarts

Merk jij dat jouw libido na een aantal weken nog steeds niet beter wordt? Dan zou je contact kunnen opnemen met de huisarts om samen te kijken waar het mogelijk vandaan zou kunnen komen en wat eventuele oplossingen zijn. Betrek hierin ook je partner en blijf hier zo open mogelijk over met elkaar in gesprek.

Heb jij ook last gehad van libidoproblemen? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Lisa -

hi bedankt voor dit artikel, ik kamp al lange tijd met libido problemen. Ik ga beginnen met gezonder eten.

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook