fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe krijg je iPad-verslaafde kinderen weer naar buiten?

buiten spelen

De eerste keer dat mijn oudste, toen drie jaar, op zijn tractor een rondje ging trappen, stond ik doodsangsten uit. Doodangsten die ik natuurlijk niet liet merken, want dat leek me opvoedtechnisch niet zo’n goed idee. Met rode wangen en een grote grijns piepte hij via een shortcut de achtertuin weer in. Sindsdien speelde hij buiten. Weer of geen weer.

Toen ik van de week over het balkon van mijn ouderlijk huis stond geleund, keek ik naar beneden de tuin van de buren in. Ooit woonden daar mijn buurmeisjes met wie ik zo graag speelde. Wij hadden geen tuin en zij wel en bovendien stonden in de tuin houten-schommels. Uren waren we in de tuin en vermaakten ons opperbest. Schommelkampioenen waren we.

Schommelen

Het schommel-gen heb ik doorgegeven aan mijn jongens; in de speeltuin namen ze steevast een sprint naar de nestschommels om gierend van de lach op hun rug alle kanten te worden opgezwiept. Een groter plezier dan ze mee te nemen naar de speeltuin, bos of hei kon ik ze niet doen. Ik vond het ook belangrijk dat ze zo vaak als het kon naar buiten gingen om te spelen.

Want maar al te vaak zie ik kinderen van vriendinnen die niet van de bank af zijn te branden. Die onderuitgezakt televisie kijken of vierkante ogen van hun iPad krijgen. Een oogarts vertelde me niet zo lang geleden dat kinderen van tegenwoordig steeds vaker en op jongere leeftijd een bril moeten. Komt omdat ze uren naar allerlei schermpjes turen in plaats van op hun rug naar de wolken kijken. Waarom is buitenspelen nou eigenlijk zo belangrijk? Ik heb het uitgezocht.

Het is gezond

Kinderen die buitenspelen kunnen lekker al hun energie kwijt. Buiten zijn kinderen continu in beweging; ze kunnen in bomen klimmen, voetballen, skateboarden of lekker fietsen. En kids die buitenspelen krijgen van al dat gespeel honger en krijgen daardoor een gezonde eetlust. Bovendien maakt al die frisse buitenlucht rozig en slapen ze als roosjes.

Goed voor de concentratie

Als ik lang achter mijn laptop zit, presteer ik minder. Ik word moe en minder alert. Voor kinderen is dat niet anders. Daarom is het belangrijk dat ze op school ook een paar keer tussen de lessen naar buiten kunnen om even flink alles er uit te bewegen. Als ze daarna weer op hun plaats zitten, zijn ze weer fris en kunnen ze zich goed concentreren.

Geen bril nodig

Zoals ik eerder zei: sinds de komst van mobiele telefoon, iPads en andere schermen worden steeds meer kinderen bijziend en hebben een bril nodig. Buitenspelen helpt voorkomen dat je kind een bril moet. Buitenlicht is belangrijk om ogen gezond te houden. En als het een dag pijpenstelen regent en kinderen zich om die reden met schermpjes vermaken, let er dan op dat ze elk half uur even opstaan, even bewegen voordat ze weer verder gaan.

Het geeft zelfvertrouwen

Kinderen die een boom inklauteren hebben daarvoor verschillende skills nodig; een goede hand- oog coördinatie is handig, maar ook het hebben van een juiste balans is belangrijk om niet uit de boom te vallen. Als dat alles lukt, zijn kinderen trots. En terecht! En wat dacht je van kinderen die hun eerste rondje zonder zijwieltjes maken, die geven licht van trots. Vriendjes die een hut maken, leren samenwerken en constructies bedenken.

Grote fantasie

Buitenspelen is ook goed voor de fantasie van kinderen. Een hut bouwen komt aan op fantasie en creativiteit want ze moeten gebruik maken van de materialen die voorhanden zijn. Een dak van stokken maken, stro als vloerbedekking, verzin het maar. En let maar op, kinderen die veel buiten hebben gespeeld, zijn later als ze groot zijn en verantwoordelijke banen hebben degenen die continu buiten de gebaande paden denken.

Speel lekker mee

Oke. iPad in de kast, televisie uit en naar buiten met die boenders. Volgens onderzoek voelen kinderen zich super blij als ze buiten hebben gespeeld en gezond. Twee uur per dag is prima, maar geen probleem als ze langer in de natuur willen ravotten natuurlijk. En helemaal leuk is als je zelf meegaat en meedoet. Wedden dat ook jij als een roos slaapt?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook