fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kom je van liefdesverdriet af én kom je er beter uit?

Eigenlijk doet het er niet toe hoe je aan de kant bent gezet. Een relatiebreuk is altijd een pijnlijke ervaring. Je wordt namelijk geconfronteerd met een keiharde afwijzing; de boodschap dat je ‘niet deugt’, althans in de ogen van je ex dan. Ik durf er om te wedden dat je bij zo’n afwijzing enorm gaat twijfelen aan jezelf. In de gesprekken die ik dagelijks voer met mensen blijkt dat namelijk keer op keer het geval te zijn. En dat is jammer, heel jammer zelfs. Vandaar dit artikel en ik hoop je hiermee een ander perspectief te bieden, zodat je minder lijdt aan je gebroken hart.

Allereerst, het is heel normaal dat je twijfelt aan jezelf. Immers je hebt geïnvesteerd in je relatie en nu blijkt dat je ‘niet goed genoeg bent’. Lieve hemel, dat had je niet verwacht. Jij die altijd op nummer 1 stond, moet nu begrijpen dat je genadeloos bent gekelderd in aanzien. Het voelt alsof je van de ereplaats afgezakt bent naar een nietszeggend donker en leeg verdomhoekje. Je hoeft me echt niet uit te leggen hoe het voelt om op je ziel te worden getrapt.

Praat je ex je misschien ook schuldgevoelens aan? Als je al van nature wat onzeker bent, kan dat voor jou HET bewijs zijn dat het ook klopt wat hij beweert. Dat jij dus niet klopt. Er zit voor jou niets anders op dan dat alles voor waar aan te nemen en er heilig in te geloven. Je ego is diep getroffen en je kunt niet anders dan als een geslagen hond de benen nemen. Arme jij!

Weg met gedachtenkronkels bij liefdesverdriet

Het is niet omdat jij eerst in die droomman geloofde, en energie, tijd en liefde in hem hebt geinvesteerd dat het met jou niet meer goed komt. Dat is alvast het goede nieuws!

Ik weet als geen ander wat je doormaakt bij liefdesverdriet. Zelf heb ik het ook meerdere malen ervaren en het waren gruwelijk harde levenslessen. De pijn is achteraf gezien nodig geweest om me te vormen tot de vrouw die ik nu ben.

Zijn dit niet de gedachtenkronkels die je hebt? Vertel me maar of ik ongelijk heb.

– Je denkt dat er geen betere voor je is dan je ex

– Dat jullie voor elkaar gemaakt zijn

– Dat hij zeker nog van je moét houden

– Dat als jij zou veranderen alles weer goed komt

Of dat waar is of niet, doet er niet toe. Het gaat nu in de eerste plaats om jou. Het allereerste wat je nu te doen staat is: aan de slag gaan met een stappenplan anti-liefdesverdriet om er weer volledig bovenop te komen. Jazeker, wees maar voorbereid, want er zullen dingen gebeuren die jouw verwachtingen geheel zullen overtreffen

Maar eerst nog even dit:

Remember that sometimes not getting what you want is a wonderful stroke of luck.” ― Dalai Lama

Klinkt dat niet als muziek in de oren? Te mooi om waar te zijn? Zeker niet, want ik heb het meerdere malen ervaren. En niet alleen ik, maar duizenden andere mensen die met mij hun verdriet hebben gedeeld  en mij hebben gevraagd hoe zij hun relatie weer konden herstellen.

Maar voordat je zover bent zul je eerst ruimte moeten maken. Ruimte in jezelf, in je hart en geest, om de weg vrij te maken tot een nog mooier mens. De vrouw die je overigens al bent maar onlangs bent kwijt geraakt. Eentje die zichzelf respecteert en overtuigd is van haar capaciteiten. Een vrouw die kansen ziet, die denkt in mogelijkheden in plaats van problemen.

Waarom trek je als vrouw de verkeerde partner aan?

Er zijn inderdaad vrouwen die keer op keer de verkeerde partner aantrekken. Ze vragen zich af hoe dat komt. Ze geloven al snel dat ‘alle mannen niet deugen’. Geldt dit probleem ook voor jou? Bedenk dan dat het probleem in 9 van de 10 gevallen niet bij hem ligt, maar bij jezelf.

Vaak gaat het dus niet om ‘bad luck’ maar om het feit dat je de verkeerde instelling hebt. Geluk is niet iets wat je ‘overkomt’ maar waar je zelf vorm aan geeft. Je bent dus inderdaad verantwoordelijk voor je eigen welzijn en geluk. Jouw geluk ligt in jouw handen, en niet in die van een ander. Je kunt ‘bad luck’  niet fiksen, maar wel een verkeerde instelling.

En dit is dan ook wat ik je toewens: dat je je realiseert dat je de§112q controle hebt op je eigen leven, en je er beter aan doet om daar een actieve rol in te nemen.

Weten welke koers je wilt varen en waar je uiteindelijk terecht wilt komen is een eerste stap. Ik snap dat al je dromen en plannen voor de toekomst nu in duigen zijn gevallen. Maar je kunt het ook zo zien: deze ervaring opent voor jou deuren die anders gesloten bleven.

Wanneer je jezelf respecteert en in jezelf gelooft, gebeurt er overigens iets magisch: je accepteert geen ‘verkeerde mannen’ meer. Je accepteert geen ‘middelmatige relatie’ meer. Je accepteert niet meer dat je ‘ongelukkig bent’. Je wil gewoon het beste voor jezelf, niets meer maar ook niets minder.

En voordat je het weet verandert je leven. Iedere dag weer, ervaring na ervaring. Tot die ene ochtend waarop je wakker wordt en denkt “Wow, wat heerlijk dat ik tot hier al ben gekomen”

Wees dapper wanneer je liefdesverdriet hebt en niet weet hoe je er vanaf moet komen. Aanvaard de gevolgen dat het fout is gegaan. Je bent nog steeds die geweldige vrouw, geen toeschouwer van je leven maar een echte acteur!  Dus aan de slag nu, want je kunt het, echt!

Michelle van den Berghe (54) is docente Frans, relatietherapeut, en schrijver van Franse en Nederlandse zelfhulpboeken en programma’s over het verwerken van liefdesverdriet en het herstellen van relaties. Op haar Nederlandse blog liefdesverdriet.nl dat dagelijks meer dan 1000 keer wordt bezocht staan inmiddels al honderden artikelen. Ook haar Franse blogs worden gretig gelezen. Michelle heeft jarenlang in Frankrijk gewoond, is getrouwd met een Fransman en ze hebben 2 prachtige in Amsterdam werkende en studerende dochters. Haar passies: werken, schrijven, lezen, zingen en reizen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook