fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kies je de juiste meubels voor je interieur?

Meubels zijn misschien wel de belangrijkste onderdelen van het interieur. Neem dus zeker de tijd in je zoektocht naar de juiste meubels. Heb je hulp nodig? In dit artikel vind je verschillende handige tips, over het vinden van de passende interieurstijl en meer. Hoe kies je de juiste meubels voor je interieur? Lees mee!

Stijl

Er zijn verschillende populaire interieurstijlen waar je uit kunt kiezen. Stel hierbij vooral vast wat er bij jouw persoonlijke stijl aansluit: dit is voor iedereen immers weer anders. Welke stijl past het beste? De industriële interieurstijl is stoer, met bijvoorbeeld metalen kasten en een leren bank. Ook is er de minimalistische interieurstijl, waarbij alles strak en steriel oogt. Tierelantijntjes laat je achterwege en je kiest voor meubels en accessoires met rechte vormen. Daar tegenover staat de landelijke woonstijl, waar grote houten kasten en linnen meubels bij passen. Zoek vooral inspiratie op per stijl, om te achterhalen hoe je jouw woning wilt inrichten. Een ding is zeker: als je een duidelijke stijl aanhoudt, zorg je voor eenheid en overzicht in je interieur. Dat staat fraai, want alle onderdelen in je woning passen zo netjes bij elkaar.

Moodboard

Wat ook helpt bij het samenstellen van een overzichtelijk, bij elkaar passend geheel? Werk met een moodboard! Dit kun je zowel op papier als digitaal samenstellen. Verzamel beelden van meubels en stijlen die je aanspreken en voeg dit allemaal samen. Kijk er kritisch naar: past het bij elkaar, of eigenlijk juist net niet? Let goed op kleurgebruik, vormen en details in de afwerking. Het is makkelijker om aanpassingen te maken in een moodboard dan uiteindelijk in een echt interieur. Om die reden is het zo verstandig om met een moodboard te werken: je kunt zo nog snel veranderingen inbrengen, door bijvoorbeeld de kleuren beter op elkaar aan te laten sluiten. Het is ook nog eens een leuk project om je mee bezig te houden: gebruik je creativiteit! Je kunt zomaar op een heleboel nieuwe ideeën te komen door een moodboard te maken – en dat is natuurlijk hartstikke ideaal. Het helpt je namelijk om het perfecte interieur te stylen.

Materiaalsoort

Kijk goed naar de materiaalsoort van meubels. Je hebt immers nogal wat opties om uit te kiezen, zoals hout, canvas, riet, linnen, leer en metaal. Of ga juist voor opvallendere materiaalsoorten, zoals een eetkamerstoel velvet. Dat is een echte eyecatcher aan de eettafel: een goede reden om hiervoor te kiezen. Het stukje stijl telt zeker mee. Je wilt immers met plezier naar je meubels kijken, als je in de kamer zit. Let er verder op dat je voor materialen kiest die je fijn vindt voelen, zeker als het gaat om de stoelen of bank. Wil je bijvoorbeeld liever zitten op een leren, linnen of katoenen bank of stoel? Hier heeft iedereen weer een eigen voorkeur in. Je kunt meubels ook uitproberen voordat je ze in huis haalt, om zeker van je zaak te zijn.

Kijk af

De laatste tip: kijk af bij anderen. Je hoeft immers niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Vraag aan familieleden, vrienden, collega’s of kennissen waar zij meubels vandaan hebben. Zo doe je nog wat leuke tips op. Ook online en in magazines zijn er natuurlijk veel voorbeelden te vinden. Blader daarom regelmatig door een woontijdschrift, op zoek naar inspiratie. Let op het type design, maar ook de materialen en kleuren die bij elkaar worden gecombineerd. Misschien vind je een bepaald meubelstuk dat je tegenkomt wel zo mooi, dat je precies hetzelfde ontwerp in huis wilt halen. Of ga op zoek naar een soortgelijk item, als de stijl je aanstaat. Stukje bij beetje richt je zo je droominterieur in!

Hoe kies je de juiste meubels voor je interieur? De keuze voor meubelstukken is heel persoonlijk. Houd rekening met onder andere stijl, kleur en materiaalsoort. Door een moodboard te maken en te kijken hoe anderen het doen, maak je het een stukje gemakkelijker. En geniet vooral van het proces: mooie, nieuwe meubels uitkiezen doe je immers niet iedere dag.

Afbeelding: Unsplash+

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook