fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kan je kind veilig achterop op de motor?

Omdat motorrijden het ultieme gevoel van vrijheid geeft, is het voor veel mensen de perfecte manier van verplaatsen. Een van mijn beste vrienden brengt zijn dochter regelmatig op zijn motor naar school terwijl zijn vrouw zich afvraagt of dat wel veilig is. Aan welke veiligheidsnormen en regels moet eigenlijk worden voldaan als je kinderen achterop de motor hebt?

Uit onderzoek blijkt dat veel motorrijders, maar ook mensen die bromfietsen of scooters hebben, hun kinderen er graag mee naar school brengen. Dat is geen probleem als je maar rekening houdt met de wettelijke bepaalde regels die zijn opgesteld om het achterop nemen van kinderen veilig te laten zijn.

Goedgekeurd zitje

Zo mogen kinderen die jonger zijn dan drie jaar onder geen beding achterop een motor, scooter of bromfiets zitten. Wil je jonge kinderen wel graag mee kunnen nemen, maak dan gebruik van een zijspan. Als daarin een goedgekeurd kinderzitje in wordt geplaatst, kunnen kinderen meerijden. Kinderen van drie tot en met acht jaar mogen op een gemotoriseerd voertuig als de cilinderinhoud daarvan maximaal 125 cc is. Verplicht is ook een goed beveiligd kinderbeveiligingssysteem en beschermende kleding. Vanaf acht jaar mogen kinderen met helm en beschermende kleding achterop.

Kleding

Natuurlijk wil je dat je kind op een veilige manier op de bestemming aankomt. Dus zorg je ervoor dat de kleding tegen een stootje kan en voor een goed passende helm. Zet een kind niet in een korte broek achter op de motor, hoe heet het ook is. Een lange broek, motorjack en laarzen of hoge schoenen zijn geen overbodige luxe. De helm moet worden aangemeten. Belangrijk is dat de helm niet te zwaar mag aanvoelen maar wel genoeg weerstand moet bieden tegen een onverhoopte val. Dus: schaf een stevige en veilige helm aan die is voorzien van het Europese ECE-R 22.05 keurmerk. De juiste uitrusting kan het leven van je kind redden op het moment dat je een ongeluk krijgt.

Nut van een kinderzitje

Jonge kinderen meenemen op de motor wordt, vanwege het mogelijke gevaar, zoveel mogelijk afgeraden. Maar soms kan het even niet anders en moet je wel. Geen probleem als je maar zorgt voor beschermende kleding, de juiste helm en eventueel een veilig kinderzitje zolang je kind nog geen acht jaar is of nog niet de juiste lengte heeft.

Bijna elk motormerk heeft passende zitjes die makkelijk kunnen worden gemonteerd. Als je kind achterop zit, moet het zich goed kunnen vasthouden aan de handgrepen en de voeten moeten op de voetsteunen kunnen. Dat is een veilige en fijne houding om achterop te zitten.

Toch snap ik de zorgen van de vrouw van mijn vriend wel; je moet er niet aan denken dat de motor onderuit schuift. Dat gebeurt echter vaker niet dan wel en kinderen kunnen veilig mee als je maar voor de juiste kleding en helm zoekt. Maar er is altijd een risico natuurlijk dus misschien een idee om de combinatie kind en motor maar aan ‘motorbanden’ leggen tot ze wat ouder zijn?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook