fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe kan je je overlevingskans bij een aanslag vergroten?

Gisteren werd de wereld opgeschrikt door twee zeer heftige en gewelddadige terroristische aanslagen. Persoonlijk was ik flink ontdaan toen ik hoorde dat de Russische ambassadeur in Turkije was vermoord, een vrachtwagen op een Berlijnse kerstmarkt is ingereden. Onverwacht vond ik het niet, maar daardoor niet minder erg. 

EHBO bij een aanslag

Hoe vreselijk het ook klinkt, maar ik heb het gevoel dat ook de kans op een dergelijke aanslag in Nederland steeds groter wordt. Het laatste wat ik wil is onrust zaaien, maar ik wil wel dat (mocht er wat gebeuren) wij voorbereid zijn. Just in case.

Zo werd vorige week bekend dat het VUmc met een cursus voor eerste hulp bij een aanslag komt. Top! Mocht er wat gebeuren, dan hebben we mensen die slachtoffers medische hulp kunnen verlenen. Het eerste wat jij kunt doen, is het volgen van de cursus. Ook ga ik er vanuit dat er bij zowel de politie als het leger extra maatregelen worden genomen, om te zorgen dat hun personeel goed kan handelen.

Onklaar maken van het wapen

Maar wat kunnen wij, gewone burgers, verder doen? We kunnen een aanslag moeilijk voorkomen. Maar mocht het plaatsvinden en je bent ter plaatse, dan zijn er zeker een aantal dingen die je kunt doen. Eén van die dingen, is het onklaar maken van het wapen van degene die de aanslag pleegt en diegene uitschakelen. Richard en Selma Eikelenboom waren in februari te gast bij RTL Late Night en gaven een aantal handige tips.

Zou jij dit durven? Of laat je dit liever aan een professional over, zoals een politie agent of iemand van defensie? Ik zou het eerlijk gezegd niet weten… Hopelijk is er op dat moment iemand die de juiste actie kan en durft te ondernemen. Voor nu: duimen dat we in Nederland veilig blijven.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook