fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe houd je jouw witte sneakers langer mooi?

Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse vrouw gemiddeld 23 paar schoenen in haar kast heeft staan. En hoewel ik mijn schoenen nooit heb geteld, durf ik te wedden dat het in mijn geval zeker het dubbele is. Niet al deze schoenen draag ik nog, maar veel van mijn schoeisel trek ik minstens één keer per jaar aan. Heb ik nieuwe schoenen? Dan draag ik ze in het begin een aantal keer per week. Heb ik ze wat langer? Dan gaat het naar ongeveer één keer per maand? En staan ze al jaren in de kast? Dan gebruik ik ze vaak alleen nog voor specifieke gelegenheden, zoals een huwelijk of een dagje survivallen.

De oudste schoenen die ik in mijn kast heb staan, zijn ruim tien jaar oud. Het zijn witte Tommy Hilfilger sneakers die ik in Florida kocht. Ik was 18 jaar oud en we waren met het hele gezin op vakantie in Miami. Tijdens een uitgebreide shopmiddag heb ik de  merkschoenen in de Dolphin Mall -een grote outlet mall aan de westkant van de stad- gekocht. De schoenen waren direct één van mijn favorieten en ik droeg ze dan ook onwijs veel in de maanden daarna.

Altijd bewaard

De witte sneakers droeg ik naar mijn college’s, maar ook naar feestjes en kroegen. Zo maagdelijk wit als ze eerst waren, zo afgeragd waren ze na een half jaar… En hoewel het vies worden vrij geleidelijk ging, begon het na een tijd wel op te vallen dat mijn mooie witte sneakers eigenlijk gewoon een afgetrapt paar was. Jammer, want ik was er zo aan gehecht! Ik heb ze met een sopje nog redelijk op weten te peppen, maar zo mooi en wit als ze eerst waren, zijn ze nooit meer geworden. Omdat het mijn favoriete paar was heb ik ze wel bewaard. Nu draag ik ze nog af en toe naar een pretpark of speeltuin.

Goede tips

Tegenwoordig heb ik een aantal paar witte sneakers, waar ik een stuk zorgvuldiger mee omga dan met mijn Tommy’s. In de loop van de jaren verzamelde ik een aantal goede tips om je witte sneakers zo lang mogelijk fris en wit te houden.

Moment van dragen

Zou jij je favoriete witte jurkje aandoen als je met je (klein)kinderen in een modderige speeltuin gaat spelen? Ik vermoed van niet! Zo zou het ook met je witte sneakers moeten gaan. Zelf leg ik altijd een oud paar in mijn achterbak. Mochten we dan onverwachts iets doen waarbij je schoenen vies worden, dan verwissel ik ze gewoon.

Vochtig doekje

Wat doe je als er een vlek op jouw favoriete jurkje komt? Dan trek je het waarschijnlijk direct uit en gooi je het in de wasmachine. Ook hierbij gaat de vergelijking met je schoenen weer op! Zijn je witte sneakers vies geworden? Haal er dan zo snel mogelijk een vochtig doekje overheen. Zo voorkom je dat het vuil in de schoen trekt en je de vlek er niet meer uit kunt krijgen.

Veters

Je witte sneaker kan je niet in de wasmachine gooien, maar je veters wel. Stop ze hiervoor in een waszakje en draai een mild programma. Eventueel kan je bij extra vieze veters wat vlekverwijderaar aan het voorwasbakje toevoegen.

Sprayen maar

Als je net nieuwe sneakers hebt gekocht, is de kans groot dat je ze behandelt met een water- en vuil afstotende spray. Maar wist je dat je dit na elke zeven tot acht keer dragen opnieuw zou moeten doen? Houd dus een beetje bij hoe vaak je jouw schoenen draagt en spray ze regelmatig in. Zo worden ze een stuk minder vies!

In de doos

Vraag jij je weleens af waarom sommige mensen hun schoenen in de doos bewaren? Dit doen ze om een aantal redenen. In de eerste plaats om ze vrij van stof en ander vuil is huis te houden. Op de tweede plaats om te zorgen dat het leer van de schoen en het rubber van de zool niet door het zonlicht kunnen worden aangetast. Helemaal niet zo gek dus.

Praat mee

Super goede en handige tips dit! Wat doe jij er allemaal aan om jouw witte sneakers langer wit te houden? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Reageer ook