fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe houd je je relatie leuk als je carrière maakt?

Toen Jessica solliciteerde op een baan bij een multinational, moedigde haar vriend Sjoerd dat aan. Steunde haar bij de sollicitatierondes die ze moest doorlopen. Reserveerde een tafeltje bij een chique restaurant toen ze was aangenomen. Terwijl Jessica promotie maakte, regelmatig een bonus binnensleepte, bleef Sjoerd op vele fronten stilstaan. En dat begon te schuren. Hun relatie kwam behoorlijk onder druk te staan.

Tegenwoordig is het niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger dat de man de kostwinner is. Dat hij het geld verdient. Op zondag het vlees snijdt. Steeds meer vrouwen die besluiten moeder te worden, bedenken een manier om hun baan en moederschap te combineren. Dat kan zijn door minder te werken, of voor opvang te zorgen en door te blijven werken.

Succesvolle vrouwen kunnen intimiderend zijn voor mannen. Het zijn doorgaans sterke vrouwen die weten wat ze willen. Mannen kunnen daardoor onzeker worden en zelfs depressief. Volgens het maandblad Marie Claire vindt vijftig procent van de vrouwen haar carrière belangrijker dan haar relatie en denkt achtenveertig procent dat moeder worden slecht is voor haar carrière.

Hoe houd je je carrière en relatie leuk?

  1. Blijf praten met je partner. Vertel hem waarom je je werk zo leuk vind. Gooi niet al je frustraties van de dag eruit. Voel je je wel opgefokt na een dag hard werken en veel gezeur? Duik dan eerst een uurtje de sportschool in, of ga hardlopen.
  2. Plan tijd voor elkaar. Het lijkt zo’n open deur, maar tijd voor elkaar houden in een relatie is van levensbelang. Onderneem iets waar je samen plezier in hebt. Een avondje naar de film en eten, een mountainbiketocht maken of lekker een weekendje er tussenuit zorgt ervoor dat jullie weer dichter bij elkaar komen.
  3. Toon interesse in het werk van je partner. Vraag hoe het gaat op zijn werk, luister naar zijn anekdotes over zijn collega’s. Heeft hij het niet meer naar zijn zin in zijn huidige baan? Help hem met het vinden van een andere job, lees zijn sollicitatiebrief en moedig hem aan.

Het belangrijkste is misschien wel dat je een balans vindt tussen werk en je lief. Het is belangrijk ruimte te krijgen en te nemen. Zolang hij je dat gunt, gaat het goed. En bedenk wat voor jou belangrijker is.

Herken jij de spagaat die je kunt maken tussen carrière en partner? Hoe ga je daarmee om? Wij zijn heel benieuwd. Laat het ons weten in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook