fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe het Amerikaanse schoenenmerk Timberland wist uit te groeien tot een wereldwijde klassieker

Heb jij ook een paar Timberlands in de kast staan? Ik in ieder geval wel! Ik kocht ze toen ik een jaar of negen was en veel op de manege te vinden was. Uiteindelijk stopte ik met paardrijden en begon ze te gebruiken als mijn reguliere outdoor schoenen. Bizar maar waar: het paar Timberlands dat ik twintig jaar geleden kocht gebruik ik nog steeds regelmatig. Ze zien er nog prima uit, zijn gewoon waterdicht en zitten heerlijk. Ik vermoed er nog wel tien jaar mee vooruit te kunnen. Een heel fijn merk waar ik groot fan van ben! Ik ben wel benieuwd hoe de Timberland boots wisten uit te groeien tot zo’n wereldwijde klassieker. 

Spuittechnologie

Timberland werd opgericht door Nathan Swartz, die in de jaren ’50 de eigenaar van de Abington Shoe Company werd. Samen met zijn zoons runt hij het bedrijf, waar ze vanaf de jaren ’60 met de zogeheten spuitgiettechnologie schoenen gaan produceren. Hierbij wordt het leer van de schoen versmolten met het rubber van de zool, wat ervoor zorgt dat de schoenen waterdicht zijn. Swartz introduceert de merknaam Timberland, waarna de Abington Shoe Company zijn naam wijzigt naar The Timberland Company. Het merk is geboren!

Maatschappelijke betrokkenheid

In de jaren daarna brengt Timberland veel verschillende schoenen op de markt. Vanaf de jaren ’80 toont het merk zich in toenemende mate maatschappelijk betrokken. Zo gaan ze een samenwerking aan met een organisatie die zich bezighoudt met kansarme jongeren en steunt het bedrijf diverse organisaties op het gebied van duurzaamheid. Ook voor haar eigen mensen is het merk goed; vijf keer achter elkaar wordt het bedrijf verkozen tot één van de beste werkgevers van het jaar.

Iconisch design

Timberland is het gelukt om een functionele schoen zo te ontwerpen dat het vandaag de dag nog steeds een relevant design heeft. Niet alleen wordt de schoen gebruikt voor outdoor-activiteiten, maar ook in de mode zien we de schoen elke paar jaar terug. Maar weinig merken weten zo’n iconisch en altijd relevant design neer te zetten. Prachtig om te zien!

Wat vind jij?

Je ziet; ik ben fan van het merk. Ik draag mijn schoenen graag in de sneeuw op wintersport, gooi ze in mijn koffer voor weekenden in de Ardennen en trek ze aan tijdens een natte boswandeling met de kinderen. Wat vind jij van de schoenen van Timberland? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd heel erg gezellig.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook