fb

Hoe help ik mijn kind met huiswerk en andere schoolzaken?

Als ouder maak je het allemaal wel eens mee dat je kind thuis iets moet doen voor school. Dat kan gaan om een boekbespreking, een spreekbeurt, informatie zoeken over een bepaald onderwerp of gewoon reken- of taaltaken.  Veel ouders zullen betrokken zijn en op een of andere manier hulp bieden aan hun kind.  Dat kan variëren van het zoeken naar een boek in de bieb, informatie op Internet, uitleg over een som of spelling of het nalezen van een verhaal dat het kind geschreven heeft. Of ondersteuning bij het leren lezen.

Voor de meeste ouders is het behalve een tijdsinvestering, niet heel ingewikkeld om je kind te helpen. Maar wat doe je nu als je niet zo goed weet hoe je dat aan moet pakken. Hierover geef ik graag wat tips:

  • Een leerkracht is altijd blij als het kind van thuis uit wordt gestimuleerd en ondersteund. Vraag aan de juf of meester wat precies verwacht wordt van de thuisopdracht als jouw kind dat zelf niet goed kan uitleggen. Vooral bij rekenen is het belangrijk dat thuis op dezelfde manier iets wordt aangeboden  zoals het op school wordt aangeleerd.
  • Leg niet teveel druk op je kind, maar geef aan dat het wel belangrijk is om goed voorbereid te zijn als je bijvoorbeeld een spreekbeurt moet houden. Vertel hem over je eigen ervaringen en de onderwerpen die jij ooit gedaan hebt en hoe je dat hebt aangepakt. Een onderwerp wat dicht bij de leefwereld van je kind ligt, kan een bron van inspiratie zijn.
  • Ga niet met je kind aan de slag vlak voordat het naar bed moet, dat verstoort het ritme van slapen gaan. Een uitzondering hierop is (voor)lezen. Dat geeft juist rust.
  • Als een kind informatie moet opzoeken, beperk dit dan niet tot alleen de bronnen op internet. Er zijn veel leuke en goed geschreven boeken over allerlei onderwerpen. Zo leert je kind ook papieren bronnen  waarderen en bestuderen.
  • Laat je jouw kind op internet zoeken, kijk dan mee. Bepaalde op het oog onschuldige zoektermen kunnen leiden naar ‘foute’ of ongewenste websites.  De website Veiliginternetten geeft tips over veilig internetgebruik. Nuttige site om een keer te bekijken.

Speel en leer: Online zijn is een boek dat je kunt printen en waarin allerlei leuke leerzame opdrachten staan voor kinderen van 4-8 jaar.

  • Ga niet zelf het werk van je kind maken. Vaak heb je de neiging om het perfect te willen maken, maar daar schiet je kind niet zoveel mee op. Hij moet het zelf in de klas kunnen vertellen of uitleggen. Oefen een paar keer en geef tips en tops. Een leerkracht heeft snel in de gaten als de ouderhulp ‘over de top’ was.
  • Blijf positief en geef complimenten als je kind zijn werk heeft gedaan.

Lisanne Teeuwen (56), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Reageer ook