fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe gedraag je je in het vliegtuig? Hier 7 vliegtuigetiquette!

 Ik zit zo’n acht tot tien keer per jaar in een vliegtuig. Dat is niet bijzonder veel, maar toch kan ik me op die momenten ergeren aan mensen die zich ‘asociaal’ gedragen in het vliegtuig. Vaak hebben mensen het zelf niet eens door, maar sommige dingen zijn gewoon bloedirritant als je dat in een vliegtuig doet. Er is een aantal ongeschreven regels over hoe je je in een vliegtuig zou moeten gedragen en ik heb ze voor het gemak maar eens even opgeschreven. Hoe gedraag je je in het vliegtuig? Hier 7 vliegtuigetiquette! 

  1. Zorg dat je schoon en fris in het vliegtuig stapt. Er is weinig vervelender dan naast iemand te zitten die stinkt. Vooral als je een lange vlucht voor de boeg hebt! Stap dus voordat je gaat vliegen onder de douche, poets even je tanden en gebruik deodorant. Als iedereen dit zou doen, zouden we allemaal een stuk prettiger zitten.
  1. Wil je je stoel naar achteren zetten? Doe dit dan voorzichtig! Het is mij al vaak gebeurd dat ik net een flesje water open op mijn tafeltje heb staan en dat net op dat moment de persoon voor mij keihard zijn stoel naar achteren gooit. Bam! Flesje water in mijn schoot en ik ben de rest van de vlucht nat. Doe je stoel voorzichtig naar achteren, zodat de persoon achter je de tijd heeft om hierop te anticiperen. Wat nog beter is, is om je even om te draaien een aan te geven dat je je stoel naar achteren gaat doen.
  1. Moet de persoon naast je even naar de WC? Sta dan op om diegene uit de rij stoelen te laten. Het is erg ongemakkelijk om over iemand (die je niet kent) heen te moeten klimmen. Alles in het vliegtuig is klein en smal, doe dus je best om zoveel mogelijk ruimte te maken wanneer de situatie hierom vraagt.
  1. Begroet de persoon in de stoel naast je, maar dring je niet aan iemand op. Voor veel mensen is vliegen een ontspannen bezigheid. Ik vind het heerlijk om even in mijn eigen wereld te leven, filmpjes te kijken of muziek te luisteren. Ik vind het dan heel vervelend als iemand constant tegen me begint te praten en ik hierdoor niet kan relaxen. Maak dus absoluut contact bij het binnenkomen van het vliegtuig, maar forceer geen gesprek als de ander hier geen zin in lijkt te hebben.
  1. Zorg ervoor dat je niet dronken wordt. Veel mensen drinken tijdens de vakantie wat meer alcohol dan normaal. Maar houd er rekening mee dat je je tijdens de vlucht nog even inhoudt! Dronken mensen zijn extreem irritant wanneer je zelf nuchter bent, dus houd hier rekening mee. Wil je je graag bezatten? Doe dit op de plaats van bestemming!
  1. Wees beleefd tegen het cabinepersoneel. De stewards en stewardessen zijn mensen en dus geen robots. Ze werken keihard op iedereen op een zo efficiënt mogelijke manier van hapjes en drankjes te voorzien en helaas kunnen er dingen fout gaan. Reageer het niet op het cabinepersoneel af als jij het eten niet lekker vindt of je favoriete drankje op is. Blijf vriendelijk, overleg en zoek samen naar een oplossing. Ze hebben het beste met hun klanten voor, dus behandel ook hun zo vriendelijk mogelijk.
  1. Blijf tijdens de vlucht zo veel mogelijk in je stoel. Het is voor de mensen naast je heel irritant als je steeds opstaat., vooral als je in de middelste stoel of de stoel aan het raam zit. Daarnaast is het voor het cabinepersoneel ook vervelend wanneer de passagiers steeds door de gangpaden lopen. Het is logisch dat je een paar keer naar de WC moet, maar kies het moment zorgvuldig uit. Tijdens een nachtvlucht zullen mensen het niet waarderen als je ze vijf keer wekt omdat jij graag zes blikjes cola wilde drinken. Wil je de aandacht van het cabinepersoneel? Dan hoef je je stoel niet te verlaten! Bij de meeste maatschappijen kan je vanuit je stoel een lampje laten branden om aan te geven dat je een vraag voor de steward of stewardess hebt.

Herken jij jezelf in deze situaties? Heb je je ooit beseft dat je gedrag super storend kan zijn voor de mensen naast je? Ik heb zelf weleens de fout gemaakt om heel veel water te drinken voor de vlucht. De vrouw in de stoel naast mij moest ruim vier keer opstaan om mij naar de WC te laten. Achteraf voelde ik me hier zo schuldig over en ik drink nu dus een stuk minder voor en tijdens het vliegen.

Reageer ook