fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe de STARR-methode je kan helpen groeien in jouw carrière

STARR-methode

Ben jij ambitieus en wil jij meer uit jouw carrière halen? Leer reflecteren met de STARR-methode! Misschien ken je dit begrip wel uit de mond van een HR-medewerker of vanuit de schoolbanken. Het is een veelgebruikte reflectiemethode die je laat nadenken over jouw rol in een situatie.

De STARR-methode is een eenvoudige, maar effectieve manier van reflectie. Als je jezelf bewust bent van de stappen zou je het zelfs alledaags kunnen toepassen. Zeker als je het idee hebt dat je vast zit in je werk of er meer uit wilt halen, is het een handige methode. Wij leggen je uit hoe je deze reflectiemethode kunt toepassen om te groeien in jouw carrière!

Gebruik de STARR-methode voor bewustwording

Waarschijnlijk heb je iedere dag wel een moment in je werk waar je van kunt leren. Om hier echt iets mee te doen, moet je jezelf bewust worden van de situatie. Volg eens deze tips om STARR te reflecteren. Hiermee kun je jouw reflectie zinvoller maken en hier waardevolle leermomenten uithalen. De meeste leersituaties gebeuren namelijk onbewust, maar juist door bewust te reflecteren met de STARR-methode kun je hier veel meer uithalen.

Bewuste leermomenten zorgen juist voor groei in jouw carrière. Deze reflectiemethode kan je handvatten en een structuur geven om overzichtelijk te beschrijven wat er in een situatie gebeurt, wat jouw handelen hierin is en wat je hiervan vindt. Je reflecteert dus op jezelf en op de situatie. Op deze manier kun je met de STARR-methode een waardevol leermoment creëren om jezelf te ontwikkelen en te groeien als persoon.

Opzet van een STARR reflectie

Vaak wordt een STARR-methode gebruikt in een reflectieverslag, maar dit hoeft echt niet zo uitgebreid te zijn. Onderstaande punten kun je ook goed behandelen in een gesprek op het werk, of houd het voor jezelf tijdens een zelfreflectie. Het doel van de STARR reflectie is het bewust behandelen van onderstaande punten:

  • Situatie: wat was de gebeurtenis?
  • Taak: wat was jouw rol in de situatie, wat moest je doen?
  • Actie: hoe heb je daadwerkelijk gehandeld?
  • Resultaat: wat waren de gevolgen van jouw acties?
  • Reflectie: een reflectie op voorgaande onderdelen.

Leer reflecteren op jouw carrière: een voorbeeld

Stel, de situatie is als volgt. Je wilt meer verantwoordelijkheid in jouw werkzaamheden en doorgroeien tot project- of teamleider. Hierbij krijg je de verantwoording om medewerkers aan te sturen en ben jij eindverantwoordelijke voor hun presteren.

Een taak hierbij is dat je een medewerker helpt om zijn of haar werkzaamheden zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld “Ik moest Pietje helpen met het maken van een duidelijke planning van zijn werkzaamheden, zodat hij weet wat hij moet uitvoeren”.

Vervolgens denk je terug hoe deze situatie verliep. Hoe ging het gesprek? Heb je dingen gemist of wat alles duidelijk? Heb je tips kunnen meegeven voor de aanpak van werkzaamheden?

Hierna beschrijf je de reactie van je medewerker. Wat was de toon van het gesprek? Was hij blij met de hulp of niet? Heb je duidelijke verwachtingen naar elkaar uitgesproken? Door te reflecteren op de gehele situatie word je bewust van je handelen en kun je duidelijke leerpunten opstellen. Zo groei je in jouw werk!

Optimaal gebruik van de methode

Om de methode het beste te benutten is het belangrijk dat je nadenkt over de situatie vanuit jezelf en objectief reflecteert, zonder oordeel. Hiermee maak je jouw reflectie nog zinvoller en kun je er waardevolle leermomenten uithalen.

Ook is het belangrijk dat uit je reflectie duidelijk blijkt wat je hebt geleerd en wat je doelen zijn. Het is tenslotte de bedoeling om te groeien en deze nieuwe doelen te behalen. Op deze manier zul je zien dat het helpt om vaker bewust te zijn van situaties. Zo kun je dit gebruiken om in de toekomst te groeien in jouw carrière met een hulpmiddel zo simpel als de STARR-methode.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook