fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe bak je de lekkerste oliebollen thuis? Dit zijn de gouden tips!

oliebollen

Dit jaar kijk ik meer dan ooit uit naar de feestdagen. Waar we allemaal hadden gehoopt dat 2021 een geweldig en gezond jaar zou worden, bleek dat allemaal toch behoorlijk tegen te vallen. De komende weken valt er qua uitjes weinig te beleven, maar gelukkig mogen we het thuis nog steeds gezellig maken. Tijdens de kerst betekent dit uitgebreid koken en met Oud en Nieuw ouderwets oliebollen bakken. Het bakken van oliebollen is niet moeilijk en met deze tips weet je zeker dat ze goed zullen lukken! 

Ingrediënten

Net als bij bijna ieder bakrecept, is het bij het bakken van oliebollen heel belangrijk om precies te werken. Houd je dan ook exact aan het recept en weeg alle ingrediënten nauwkeurig af. Bakken uit de losse pols is lastig en zelfs de beste bakkers werken met een weegschaal om zeker te weten dat alles klopt. Heb je geen zin om alles los af te wegen en wil je gewoon snel aan de slag? Kies dan voor een kant-en-klare oliebollenmix, bijvoorbeeld die van Koopmans, maar volg ook hierbij nauwkeurig de instructies op de verpakking.

Rijzen

Heb je een mooi beslag? Dan is het tijd om de gist zijn werk te laten doen en het beslag te laten rijzen. Doe dit bij voorkeur in een warme en tochtvrije ruimte, zoals de keuken. Dek het beslag af met plastic folie of een vochtige theedoek.  Een goede plek om het beslag te laten rijzen is bijvoorbeeld vlakbij de verwarming of in de warme keuken.

Oliebollen bakken

Het bakken van oliebollen doe je in olie van 180 graden. Is het heter? Dan worden de oliebollen van buiten te gaar en zijn ze van binnen nog rauw. Bij een te lage temperatuur krijgen de oliebollen geen mooie structuur en nemen ze te veel olie op. Door te bakken tussen de 175 en 180 graden kunnen ze bijna niet meer mislukken. Maak bij het gebruik van een gewone pan gebruik van een thermostaat om de temperatuur van de olie in de gaten te houden. Vind je dat ingewikkeld? Kies dan voor een goede frituurpan die zichzelf op temperatuur houdt.

Oliebollen bakken doe je het best in zonnebloemolie. Deze olie heeft een neutrale smaak en doet het ook goed in de frituurpan. Bak ze liever niet in frituurvet of hard vet. Dit is slecht voor je gezondheid en niet optimaal voor de oliebollen.

Overig

Werk zo schoon en gestructureerd mogelijk. Ruim na het maken van het beslag alles op en zet vast de spullen voor het bakken klaar. Verhit op tijd de olie en zet een bord met wat keukenpapier klaar. Op dit bord kunnen de oliebollen na het bakken uitlekken. Houd ook de olie schoon door er tussen het bakken door kleine restjes en afgebroken stukjes oliebol uit te halen. Zo blijft de kwaliteit van de olie en dus ook de oliebollen mooi constant.

Nog meer bakken

Tijdens Oud en Nieuw maak ik daarnaast meestal nog veel meer lekkers. Zo bak ik steevast mijn eigen brood en bakken de kids vaak een cake. Ook hierbij kan je het jezelf makkelijker maken door voor een broodmix of cakemix te kiezen. Dit soort dagen zijn druk genoeg, dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Wat ga jij deze feestdagen allemaal maken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook