fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe Anouk een sixpack en nog veel meer kreeg door paaldansen

Een hele tijd geleden zag ik een reclame op tv. Hierin werd beweerd dat de helft van alle meisjes stopt met sporten in de puberteit. Nu is dit gebaseerd op Amerikaanse gegevens, maar het zette mij aan het denken. Ik was zelf altijd wel actief als kind en als puber, maar om het nou echt sporten te noemen vond ik wat ver gaan. Ik vond dansen leuk dus dat deed ik één tot twee keer per week, maar verder had ik niet veel met sport. Dat terwijl ik als vijftienjarige wel droomde van een sixpack. Nu, vijftien jaar later, ben ik fitter dan ooit, sport ik bijna elke dag, geef ik zelfs les en heb ik bijna een keiharde sixpack. En dat alles omdat ik acht jaar geleden puur toevallig paaldansen ontdekte.    

Ik weet het nog goed: tijdens mijn studententijd in Zwolle zat ik in een dansgroep en één van die meisjes deed aan paaldansen. Ze was een vrij preuts meisje, dus ik was direct nieuwsgierig. Paaldansen was iets voor strippers in de club in mijn hoofd, maar ik probeer graag dingen uit dus ik ging met haar mee. Ik was meteen verkocht na de eerste les. Omdat ik van nature vrij sterk ben, had ik er aanleg voor, maar het bood daarnaast voldoende uitdaging op het gebied van kracht, lenigheid, souplesse en dans. Dus fietste ik elke woensdagavond braaf met mijn superkorte broekje (voor grip op de paal) naar het buurtcentrum, waar de paaldanslessen werden gegeven.

Ondertussen ben ik acht jaar verder en geef ik alweer vijf jaar les in deze mooie sport. Ik geef zo’n acht lessen per week bij Pole Dance Factory Amsterdam. Wat begon als hobby is nu voor een groot deel mijn werk en mijn grootste passie. Vroeger hield ik een sport nog geen twee jaar vol, dan was ik er alweer klaar mee. Paaldansen is na al die jaren nog steeds uitdagend en leuk. En die sixpack en gespierde armen kwamen er in mijn geval gratis bij. Waar ik vroeger sporten zag als de manier om een afgetraind lijf te krijgen, zag ik paaldansen als gewoon iets leuks om te doen en iets waar ik beter in wilde worden. Zonder dat je het merkt train je elke spier in je lijf. Je werkt aan kracht, lenigheid, balans en dans in elke les. Het is echt een topsport.

Maar wat biedt paaldansen nog meer? De mentale uitdaging. Ga maar eens op je kop hangen op twee meter boven de grond. Probeer die moeilijke trick maar eens uit te vogelen. Daar moet je lef voor hebben. Als docent krijg ik zoveel vrouwen in mijn les die als onzeker rupsje binnenkomen en na een paar weken of maanden zich ontpoppen als prachtige vlinder. Vrouwen worden er echt mentaal sterker en zelfverzekerder van. Je leert van je lijf te houden zoals het is en je ontdekt in elke les dat je meer kan dan je denkt. Na al die honderden lessen die ik aan de meest uiteenlopende vrouwen heb gegeven durf ik te stellen: paaldansen brengt fysiek en mentaal het beste in je naar boven. Dus ben jij gestopt met sporten in je puberteit en droomde jij ook van een sixpack? Probeer paaldansen eens uit. Het is nooit te laat om te beginnen!

De foto die je ziet is Anouk tijdens het Nederlands Kampioenschap Paalsport 2018. Ze werd 6e van de 22 deelnemers in haar categorie.

Reageer ook