fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hoe de anderhalf jaar oude Sophia en haar Franse Buldog Sambal beste vriendjes werden

Met pijnlijke hechtingen, een vermoeid lijf en met enorm veel liefde die door mijn aderen stroomt, stap ik ons huis binnen. Het is zaterdag 12 augustus 2017 en we komen thuis na mijn bevalling in het ziekenhuis. Het was een heftige nacht, waarin ik onverwacht drie weken te vroeg van ons dochtertje Sophia beviel. Hoewel er in het ziekenhuis goed voor ons gezorgd werd en we (als we dat hadden gewild) best een nachtje hadden mogen blijven, hadden wij maar één wens: lekker naar ons eigen huis. 

Snuffelen aan de nieuwe baby

Bij de deur worden we vrolijk begroet door onze ‘huisgenoten’: Franse Buldogs Sambal en Lola. Ze zijn tijdens de bevalling opgevangen door mijn schoonouders, maar ze zijn ook wel heel blij dat wij weer thuiskomen. Niet met z’n tweeën, maar we hebben het nieuwste familielid bij ons. “Kom Ward, we moeten Sophia aan ze voorstellen” is het eerste wat ik zeg. En Ward denkt er precies hetzelfde over. Heel voorzichtig tillen we Sophia uit de Maxi-Cosi en laten haar aan Sambal en Lola zien. Alsof ze weten hoe kwetsbaar en dierbaar het kleine meisje is, worden ze rustig en snuffelen zachtjes aan haar. “Volgens mij vinden ze haar lief!”

2

Links: Even snuffelen bij mijn zusje Rechts: De kinderwagen laat ik geen moment onbewaakt!

Geen minuut van haar zijde

Tijdens de kraamweek wijken Sambal en Lola geen minuut van hun ‘zusje’ haar zijde. Bij haar hielprik lijken ze net zo bezorgd als ik, tijdens de eerste wandeling waken ze over de kinderwagen en ook de kraamhulp wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Want Sophia is hun zusje en daar blijf je met je poten vanaf. Haha!

Wat doet de kraamhulp allemaal?

Wat doet de kraamhulp allemaal?

Enthousiast en lomp

In de titel hebben we het alleen over Sambal en zijn zusje. Helaas is Lola een paar maanden na haar geboorte overleden. Vanaf het moment dat Lola uit ons gezin wegviel, leek de band tussen Sambal en Sophia alleen nog maar sterker te worden. In het begin moesten we ze allebei erg begeleiden in het contact. Sambal is een lieverd, maar enorm lomp. Hij kan soms net iets te enthousiast bij haar komen kijken, haar (lief bedoeld) in haar kleine babygezichtje likken of kei hard tegen haar aanrennen op het moment dat ze haar eerste stapjes wil zetten.

Begeleiden in het contact

Niet alleen Sambal moesten we begeleiden in het contact. Ook Sophia kon wel een lesje omgaan met honden gebruiken. Sambals grote oren, grappige staartje en lekkere buikje waren voor Sophia maar wat aantrekkelijk om hard aan te trekken of eens flink in te knijpen. En hoewel Sambal haar nooit een vlieg kwaad zou doen, is het natuurlijk wel de bedoeling dat ze leert hoe ze liefdevol en met respect met haar hondje moet omgaan. Een goede relatie tussen hond en mens komt van twee kanten.

Links: Gezellig samen op de achterbank Rechts: Samen naar het bos in de bakfiets

Links: Gezellig samen op de achterbank
Rechts: Samen naar het bos in de bakfiets

’s Ochtends mee haar kamer in

Vandaag de dag is Sophia bijna anderhalf en weet ze precies wat ze wel en niet mag doen bij Sambal. Ze mag hem niet knijpen, hem niet slaan, niet op zijn rug gaan zitten alsof het een paard is en als hij wegloopt omdat hij niet wil spelen, moet ze hem met rust laten. Wat ze wel mag? Hem lekker aaien (haar eerste woordje was zelfs ‘aai’), buiten op het grasveld een stok voor hem gooien (ook al komt de stok nog niet zo ver), heerlijk tegen hem aanliggen op de grond en hem (stiekem) een deel van haar ontbijt voeren. Ook Sambal weet dondersgoed wat hij niet mag, namelijk tegen haar opspringen, eten van haar afpakken, haar in haar gezicht likken en te ruw met haar spelen. Wat hij wel mag? Elke ochtend meelopen naar haar kamer als ze wakker is, in haar kamertje slapen als Sophia op de crèche is, zich door Sophia in zijn bench laten opsluiten (geloof het of niet, maar dit is een spelletje waar ze allebei enorm van genieten) en natuurlijk lekker samen het huis op stelten zetten.

Links: Nog even spelen voor het slapengaan Rechts: Ik bewaak Sophia’s kamer als ze op de crèche is

Heel trots

Al met al zijn wij zo trots op onze ’twee’ kinderen. Eind mei verwachten wij een tweede dochtertje en zijn heel benieuwd hoe dat allemaal zal gaan. Aan Sambal en Sophia zal het niet liggen, die hebben wel laten zien hoe je binnen no-time een onafscheidelijk duo kunt worden.

Wachten tot ze wat lekkers gooit! Van het baasje mag dat eigenlijk niet...

Wachten tot ze wat lekkers gooit! Van het baasje mag dat eigenlijk niet…

Hoe is de band tussen jouw hond en kind? En wat heb je hiervoor moeten doen? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook