fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hiske: “Mijn schoonmoeder zet zichzelf zo voor schut in restaurants”

Deze zomer zijn Hiske en Faas precies tien jaar getrouwd. “Ons tweede lustrum, hartstikke bijzonder. Niet dat ik dacht dat we het niet zouden halen, maar ik vind zo’n jubileum toch altijd een feestelijk moment. Om dit te vieren gaan we met de kinderen, onze ouders, broers, zussen en aanhang uit eten bij een mooi restaurant. Alleen over mijn schoonmoeder maak ik me zorgen. Ze zet zichzelf altijd zó voor schut in restaurants…”

Eenvoudige komaf

Francine, de moeder van Faas, is een dame van eenvoudige komaf. “Ze komt uit een arbeidersgezin waar weinig geld was. Haar vader stond in de fabriek en haar moeder was thuis met de kinderen. Elke maand kwamen ze precies rond, maar geld voor vakanties, dure etentjes of andere luxe was er niet. Pas toen ze mijn schoonvader ontmoette, kwam ze met deze dingen in aanraking.”

Niet weet te gedragen

De vader van Faas heeft een goede baan bij een bank en verdient wél genoeg om zijn gezin mee naar restaurants en hotels te nemen. “Faas ging met zijn ouders elk jaar op wintersport én zomervakantie, als er kleding gekocht moest worden gebeurde dat en zijn moeder heeft zich sinds haar huwelijk nooit meer een dag zorgen hoeven te maken over geld. En tóch merk je dat ze zich in bepaalde situaties niet goed weet te gedragen. Dat heeft ze duidelijk nooit geleerd.”

Verkeerde plek

Het valt Hiske op dat Francine op de plekken waar ze vroeger nooit kwam, zich vaak onbeleefd en ongepast gedraagt. “Ze is bijna 70 en je zou dus verwachten dat ze inmiddels weet hoe het hoort. Het tegenovergestelde is waar. Ze kijkt enorm neer op het bedienend personeel en blaft ze regelrecht af. Het gezeur begint vaak al bij het aan tafel gaan. Mijn schoonmoeder wil graag een goede en gezellige tafel. Niet te ver voorin bij de deur, niet te ver achterin en ook niet vlakbij de wc. Worden we daar toch neergezet? Maak dan je borst maar nat.”

Naar de muur kijken

Niet alleen de plaats van de tafel in het restaurant is iets waar ze meteen over klaagt, ook haar plek aan tafel is belangrijk. “Ze wil het restaurant in kunnen kijken, dus niet met haar gezicht naar een muur zitten. Blijkt ze toch een ‘slechte’ plek aan tafel te hebben, dan vraagt ze iemand om met haar te ruilen. Zo irritant!”

Kieskeurige eter

Wanneer de menukaarten op tafel komen, wordt het steeds gênanter. “Mijn schoonmoeder is een kieskeurige eter. Ze eet geen rood vlees, geen gevogelte en ook geen rauwe vis. Dit geeft ze vooraf nooit door en soms levert dit problemen op. De keuken doet dan enorm zijn best om haar toch iets lekkers voor te schotelen, maar zelden is dat helemaal naar wens. ‘Mag er toch wat meer groente bij?’ of ‘hier zouden toch noten op moeten zitten?’, zegt de dan tegen de ober.”

Temperatuur

Ook de temperatuur van het eten is iets wat vaak ter sprake komt. “Meestal vindt ze de friet te koud of de cappuccino te heet. Hoppa, terug naar de keuken ermee! En niet op een vriendelijke manier, maar heel lomp en bot. Ze heeft zelf helemaal niet door dat het de sfeer behoorlijk bederft. Jammer, want eten met familie zou iets gezelligs moeten zijn.”

Geen fooi

Zodra de rekening op tafel komt, is Francine degene die controleert of hij klopt. “Prima natuurlijk, maar ze doet dit ook weer op een hele vervelende manier. Als er bijvoorbeeld één drankje te veel is aangeslagen, krijgt de bediening de wind van voren. En ook het geven van fooi is iets wat ze meestal achterwege laat. En betaalt iemand anders? Dan roept ze over tafel dat ze er geen fooi bij moeten doen, want bij haar eten was er van alles mis. Ik kan op dat soort momenten wel door de grond zakken…”

Met haar besproken

Ter ere van het jubileum van Hiske en Faas, gaat de hele familie uiteten. “We gaan lunchen bij een super goed restaurant waar Faas en ik graag komen op bijzondere momenten. Ik kijk er zo naar uit! Toch maak ik me nu al zorgen om de moeder van Faas… En ook Faas zit er behoorlijk mee in zijn maag. Hij heeft zijn moeder al meerdere keren gevraagd zich wat beleefder en minder uit de hoogte op te stellen, maar het wil maar niet lukken. We willen haar er graag bij hebben op onze bijzondere dag. Maar wat kunnen we doen zodat zij zichzelf -en ons- niet zo voor schut zet?”

Afbeelding: Haley Rivera via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Fiene -

Idd bellen of ernaar toe gaan en vertellen van de bijzonderheden van je schoonmoeder.
Vragen of ze naar jou toe willen komen voor de betaling of dat je even met hun mee gaat. Vraag ook expliciet naar een tafel waar ze tevreden over is. Ga ook van te voren erheen om het aan te wijzen en te reserveren. Maak duidelijk aan je schoonmoeder dat als ze nog een keer zich misdraagt dat jullie haar niet meer uitnodigt voor het uit eten gaan. Dan doen jullie met haar maar andere leuke dingen en uit eten met de andere familieleden.

Sabine -

Ik ben het met Joris eens, veel issues kun je al tackelen van te voren. Ik zit zelf ook niet graag met mijn rug naar het restaurant. En dat betaalmoment is ook een goed idee. Haar thuislaten, zoals een ander zegt, kan op deze dag ècht niet, maar ik zou haar op gewone dagen ook niet meer meenemen. En misschien kun jij eens met haar praten, of een naaste familielid van haar eigen kant. Of je zet iemand naast haast, waar ze goed mee overweg kan en waar ze naar luistert, zodat die haar subtiel kan bijsturen tijdens het eten.

mara -

Hoi Joris, het is 10 jaar. We hebben het aangepast. Dank voor je oplettendheid.

Anna -

Laat de medewerkers in het restaurant vooraf weten dat er een oude zeikstraal in het gezelschap is , die overal commentaar op heeft. En dat ze dat maar het ene oor in en het andere oor uit moeten laten gaan.
Persoonlijk zou ik haar niet uitnodigen om mee te gaan.

Joris -

“Deze zomer zijn Hiske en Faas precies tien getrouwd”. Leuk, maar hoe lang precies? Tien dagen? Weken? Maanden? Jaren?

Opvallend dat iemand van eenvoudige komaf neerkijkt op bedienend personeel. Die mensen hebben meer gepresteerd dan haar moeder (en mogelijk ook dan schoonmoeder zelf).

Je kunt een groot deel van het ‘gezeur’ voorkomen door bij de reservering al een tafelvoorkeur aan te geven en de ‘dieetwensen’ van je schoonmoeder door te geven. Je weet ervan dus ‘ze geeft dit nooit door’ is pure laksheid van jou. Laat haar een plek aan tafel kiezen en zorg er verder voor dat je wat bijgerechten bestelt zodat er voldoende groente voor haar is. Voilà, 4 problemen voor je opgelost. De rest los je op door proactief naar de bediening toe te lopen en te betalen zonder dat er aan tafel dus een ‘betaalmoment’ ontstaat waardoor je onfatsoenlijke schoonmoeder zich kan bemoeien met de hoogte van de fooi. Hou je alleen de (al dan niet terechte) klachten over de temperatuur van de consumpties over – dat moet te overzien zijn op het geheel.
Geniet ervan!

Reageer ook