fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hilde (53) heeft een grote wens: moeder worden

Hilde (53) heeft een grote wens: ze wil moeder worden. Ontzettend graag. Dat wil ze al vanaf dat ze een klein meisje is. “Ik was de liefste poppenmoeder die je maar kunt voorstellen. Ik zorgde goed voor ze en wist het zeker: als ik later groot ben word ik moeder.” Inmiddels is ze groot, maar heeft geen kinderen. “Ondanks mijn leeftijd, overweeg ik om zwanger te worden.”

Kinderwens

Hilde werkt sinds haar twintigste als verpleegkundige in het AMC. Haar werk is haar ziel en zaligheid. “Ik houd van mijn job, ondanks dat de werkdruk de laatste jaren enorm is toegenomen. Ik vind het fijn om mensen te verzorgen, gerust te stellen, een praatje met ze te maken. Elke dag ga ik fluitend naar mijn werk.” Door de onregelmatige tijden die ze werkt, is het vinden van een man waarnaar ze verlangt lastig. Op een verjaardag bij een vriendin ontmoet ze Henry, een leuke kerel. Ze is dan dertig jaar en hij vijfenveertig. “Henry en ik hadden een leuke klik. Ik vertelde hem van mijn kinderwens en hij had er geen, maar wilde er over nadenken. Als het tussen ons goed zat en als moeder worden voor mij belangrijk was, dan wilde hij erover nadenken.”

Janet Jackson moeder

Henry zag er vanaf; hij vond het vaderschap een verantwoordelijkheid met zich meebrengen die hij niet wilde aangaan. “Daar zat ik dan, ik was vijfendertig en weer single. Bovendien moest ik mijn grote liefde laten gaan.” Hilde date er lustig op los, maar de ware zit er niet tussen. Inmiddels is ze twintig jaar verder en heeft ze voor haar gevoel nog niets. “In januari werd Janet Jackson moeder op haar vijftigste. Ik dacht: als zij het kan, kan ik het ook.”

Leeftijd doet er niet toe

Vriendinnen van Hilde verklaren haar voor gek. Zeggen dat ze er niet aan moet beginnen. “Niemand weet hoe ontzettend graag ik een kind wil. Dat gevoel zit zo diep. Ik wil onderzoeken wat mogelijk is. En het is mogelijk. Mijn vriendinnen vinden dat ik het niet moet doen. ‘Wat moet zo’n kind met een oude moeder?’ werpen ze tegen. Leeftijd maakt helemaal niets uit. Ik ben hartstikke gezond en heb een prima conditie. Voor kinderen maakt het niet uit of je twintig of vijftig bent, je bent en blijft hun mama.”

Tuurlijk ga ik dood

Eén van haar beste vrienden noemde haar een egoïst. “Dat deed pijn. Ik ben geen egoïst, integendeel, ik wil alleen maar heel graag moeder worden. Hij zei: ‘als jouw kind twintig is, ben jij drieënzeventig jaar. Denk je dat dat leuk is voor een kind?’ Hij heeft me zo gekwetst met die opmerking. Ja natuurlijk ga ik dood, maar misschien word ik wel honderd. Een moeder van vijfendertig kan ook onder een auto komen en overlijden. Dat is geen reden om ervan af te zien. Ik ga ervoor ondanks dat een groot deel van mijn omgeving me niet steunt. Het zij zo.”

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Heidie -

Om nu nog moeder te worden, daar ben je gewoon te oud voor (want voordat het eventueel mocht lukken ben je dan al 55 ofzo). Dat weet je diep van binnen vast ook zelf wel maar je lijkt het niet geaccepteerd te hebben en ik denk dat het belangrijk is dat je dat wel doet. Wellicht professionele hulp van een psycholoog bij zoeken i.p.v. naar fertiliteitsarts gaan.
En je hebt je neem ik aan gerealiseerd dat de kans op een gehandicapt kind ook veel hoger is als je zo oud bent. Soms moet je ook kunnen accepteren dat het leven niet maakbaar is.
Ik adviseer je om te focussen op de mooie dingen die je wel hebt in je leven, een betekenisvolle baan in de zorg waar je veel mensen elke dag helpt. En wie weet zou je wel een hele goed pleegmoeder kunnen zijn voor wat oudere kindjes.

Reageer ook