fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hier moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering

afsluiten autoverzekering

Met klotsende oksels knijp je het stuur fijn. Naast je zit de examinator die aanwijzingen geeft. De opluchting is groot als je hoort dat je bent geslaagd voor je rijbewijs. Eindelijk kan je je eerste auto kopen. Maar waar let je op bij het afsluiten van een autoverzekering? Wij zetten het op een rijtje!

De afslaande motor op de rotonde en het twee keer met de lesauto steken tijdens achteruitparkeren. Maar ook  het zuinige gezicht van mijn rijinstructeur achterin. Hoewel ik al jaren mijn rijbewijs heb, kan ik me nog veel details herinneren van mijn examen. Je wilt alle examens die je moet doen graag halen, maar je rijbewijs, dat is echt een van de belangrijkste. Dat roze kaartje staat voor vrijheid. Het enige dat je nog nodig hebt om volledige vrijheid te genieten is een auto. Als je die hebt gevonden is het zaak om je te verdiepen in een goede autoverzekering.

Welke autoverzekering kies je?

Ik had ‘m nodig, die autoverzekering want ik heb een talent om tegen stilstaande auto’s, paaltjes en hekjes aan te rijden. Gelukkig nooit een ongeluk, maar suffe schades. Goed, je hebt een prima tweedehandsje op de kop getikt, of misschien heb je jaren gespaard en heb je een nieuwe wagen kunnen kopen. Neem nu even de tijd om uit te zoeken welke autoverzekering het beste past. Heb je een auto die ouder is dan negen jaar, dan is een WA-verzekering het meest gekozen. Deze Wettelijke Aansprakelijkheid-verzekering vergoedt de schade die je aan anderen of andermans auto/spullen toebrengt. Als je een nieuwe auto hebt kun je kiezen voor een aanvullende dekking omdat als je nieuwe auto schade oploopt, je WA-verzekering dat niet dekt.

Inzittendenverzekering

Veel automobilisten sluiten naast een autoverzekering ook een inzittendenverzekering af. Mocht je onverhoopt een ongeluk krijgen, dan heb je in elk geval een uitgebreide dekking voor jezelf en voor mensen die met je meerijden. Want als je een ongeluk veroorzaakt ben je als bestuurder alleen verzekerd tegen geleden schade omdat je jezelf niet aansprakelijk kunt stellen. Geen overbodige luxe dus die inzittendenverzekering.

O nee! Pech onderweg

Er zijn verzekeringsmaatschappijen die een Pechhulp hebben. Dat is een prettig idee, zeker als je een al wat oudere auto hebt. Onder pechhulp valt bijvoorbeeld een noodoperatie langs de weg, maximaal zeven keer per jaar (maximaal vijf keer in je eigen woonplaats) hulp. Bijvoorbeeld als je een lekke band hebt, een lege accu of tank of als je per ongeluk je sleutel in de auto hebt laten liggen en de auto op slot is. Denk er aan dat je geen hulp krijgt als je in een andere auto rijdt; de verzekering wordt afgesloten op je auto.

Overstappen kan na een jaar

Heb je een autoverzekering maar ben je op zoek naar een andere? Opzeggen kan na een verzekeringsjaar in elke maand. Het loont vaak de moeite om verzekeringen te vergelijken en veel maatschappijen geven korting als je verschillende verzekeringen afsluit. Op de sites van verzekeringsmaatschappijen kun je zien welke verzekeringen er allemaal zijn, wat ze inhouden en wat de premie ervan is. Die kun je na het invullen van wat gegevens makkelijk gelijk zelf uitrekenen. En je weet het: better be safe than sorry!

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Foto door RODNAE Productions via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook