fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Huishoudboekje van Rianna: “Geef 20.000 euro per jaar uit aan vakanties”

In de rubriek ‘Het Huishoudboekje‘ nemen we de inkomsten en uitgaven van één vrouw en haar gezin onder de loep. Wat komt er binnen, wat wordt er gespaard en wat wordt uitgegeven? Deze week: de 32-jarige Rianna. Ze geeft een openhartig kijkje in haar huishoudboekje. Kijk je mee? 

Inkomen Rianna: Wisselend. Tussen de 4.500  en 6.500 euro (bruto) per maand uit werk als zelfstandig mondhygiënist
Gezinssamenstelling: Single zonder kinderen

Wonen

“Ik woon samen met een vriendin in een appartement in Amsterdam. Hier betalen wij in totaal (inclusief water, gas en licht) 1.300 euro per maand voor, wat neerkomt op 650 euro per persoon. Voor Amsterdamse begrippen een hele schappelijke prijs. Mijn huisgenoot en ik reizen allebei veel en verhuren in die periodes onze kamers los of het appartement als geheel aan toeristen of vrienden. Per saldo houd ik eigenlijk altijd meer over dan dat ik aan huur kwijt ben. Vooral zomers en tijdens bijzondere evenementen in de stad kunnen we veel geld krijgen, soms wel 300 euro per nacht. Om deze reden zijn we op Koningsdag, tijdens de Gay Pride en ADE ook altijd weg.”

Vervoer

“Hier in Amsterdam doe ik alles met de fiets. Ik werk als zelfstandig mondhygiënist en ben met 20 minuten fietsen in de praktijk. Vroeger had ik een hekel aan fietsen, maar tegenwoordig zie ik die 40 minuten fietsen als een goede dagelijkse workout. Scheelt me ook weer een sportschoolanbonnement, haha! Als we in het weekend uitgaan pak ik ook eigenlijk altijd de fiets. Geld uitgeven aan taxi’s vind ik zonde, ik spaar het liever voor mijn reizen.”

Eten en drinken

“Mijn huisgenootje en ik eten iedere avond samen. De ene avond kookt zij, de andere avond kook ik. We zijn dol op salades, curry’s en pokébowls en die maken we altijd zelf. Het zijn geen goedkope gerechten, maar ik zie mijn gezondheid als een belangrijke investering. Op vakantie let ik minder op mijn voeding, maar thuis wil ik graag goed en gezond eten. Per maand geef ik 500 euro uit aan eten, drinken en eten buiten de deur.”

Vakanties

“Het overgrote deel van mijn inkomen gaar naar vakanties. Er zijn jaren dat ik hier wel 20.000 euro aan uitgeef. Zomers maak ik steevast een grote reis door een land waar ik nog nooit geweest ben. Veel jonge mensen slapen dan in hostels, maar ik boek gewoon een hotel met een eigen slaapkamer, een heerlijk zwembad en bij voorkeur op een toplocatie. In de maanden dat ik niet op vakantie ben werk ik vijf dagen per week en kan ik goed verdienen. Dit geld vliegt er tijdens mijn vakanties hard uit. Niet alleen op een goed hotel wil ik geen kosten besparen, ook tijdens het reizen vind ik goed en lekker eten belangrijk. Een andere flinke kostenpost is mijn hobby; duiken. In de winter gaan wij elk jaar met een groep skiën. Tussen de zomer en skivakantie in, boek ik graag weekendjes weg naar leuke steden. Ook hier staan lekker eten en een fijn hotel weer centraal.”

Overig

“Mijn overige kosten zijn niet zo hoog. Ik heb mijn verzekeringen, internet, mobiele telefoon, een Spotify en Netflix abonnement en dat is het wel zo’n beetje. Maandelijks al met al 250 tot 300 euro schat ik.”

Sparen

“Van mijn ouders leerde ik vroeger al dat ik het beste de helft van mijn zakgeld opzij kon zetten. Dit principe houd ik er nog steeds op na. Hoewel ik veel binnenkrijg en spaar, gaat er ook veel uit. Ik krijg elk jaar een pittige belastingaanslag en mijn reizen zijn duur. Op dit moment is de spaarrekening behoorlijk gespekt en staat er ruim 31.000 euro op. Dit komt vooral doordat ik het afgelopen jaar weinig heb kunnen reizen, hierdoor minder heb uitgegeven en meer heb gewerkt. Daar staat wel tegenover dat ik mijn huis ook minder heb kunnen verhuren en dus ook mijn huur zelf heb moeten betalen. Als ik ooit kinderen krijg denk ik dat ik anders met mijn geld moet omgaan, maar voor nu vind ik het heerlijk.”

Op respectvolle wijze meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

LEES HIER OOK DE ANDERE HUISHOUDBOEKJES

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Joris -

Fijn die interactie hier. Echt lekker meepraten.

Joris -

Is een zelfstandig mondhygiënist een zzp’er en is het bedrag omzet in plaats van salaris?

Reageer ook