fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het heuptasje: terug van weggeweest, maar rugzak ook nog steeds populair!

Het heuptasje: terug van weggeweest!

Mijn vader liep vroeger tijdens onze vakanties in het buitenland altijd met een heuptasje rond. Mijn moeder overigens ook. Nu weet ik inmiddels dat ze daar alle belangrijke spullen in bewaarden, zoals cheques, paspoorten, kleingeld en de sleutel van de hotelkamer. Toen we eenmaal in Amerika op vakantie waren en door Disney World in Florida liepen, vond ik het ook wel eens tijd voor een heuptasje. Ik mocht er eentje uitzoeken en hing hem met trots op mijn middel. Wat erin zat? Mijn handtekeningenboekje natuurlijk! Als ik foto’s terugkijk (en nee, die komen echt niet online) zie ik mezelf stralend staan in korte broek, met Disney shirt, Minnie Mouse oren op mijn hoofd én met dat heuptasje! Nu hoorde ik kort geleden dat het heuptasje weer helemaal terug is van weggeweest. Ik zie ook steeds meer jongeren er mee rondlopen (zeker ook veel jongens) alleen dan dragen ze hem zijdelings. Leuk om te zien en voor mij ook een reden, om deze accessoire een podium te bieden en ook nog even verder te kijken naar andere soorten tassen!  

Een stukje geschiedenis van het heuptasje

Als je kijkt naar de geschiedenis van de mens, dan zie je eigenlijk ‘het heuptasje’ in verschillende varianten voorbij komen. Waar mensen eerder een doek om hun middel knoopten waarin ze allerlei spullen stopten, werden er later modellen gemaakt om los muntgeld in mee te kunnen nemen. Met de ingang van de zestiende eeuw ontstonden er hele gildes van tassenmakers, die zich gingen richten op de heuptas. Waarom men voor een tas koos welke op/om de heup gedragen werd? Nou dat is eigenlijk heel simpel, de heup ligt dichtbij de handen en dus kan er gemakkelijker iets worden gepakt. Eigenlijk dus sowieso een stuk handiger dan dat je iets uit je schooltas moet halen. Dit kost uiteindelijk een stuk meer tijd (en moeite).  

Het heuptasje: terug van weggeweest!

Lang niet meer alleen voor muntgeld

Natuurlijk wordt een heuptasje al lang niet meer alleen voor muntgeld gebruikt. Als ik het zo inschat hebben de meeste dragers (en dan ga ik nu even uit van de vrouwen) hier een lippenbalsem, mascara, bos sleutels, pakje kauwgom, enzovoorts in zitten. Op vakantie zal er wellicht nog steeds hetzelfde in terug te vinden zijn als in die van mijn ouders zo’n 28 jaar terug (zo lang Aman? Ja zo lang!). En als je dan kijkt naar de jongeren, dan zit hier ongetwijfeld hier en daar een verdwaald snoepje, een losse pinpas en een schoolpas in.  

Het heuptasje: terug van weggeweest!

Rugzakken nog altijd nummer 1

Als je kijkt naar al die fietsende scholieren (met zo’n kratje voor op de fiets) dan zie je op hun rug toch nog altijd een rugzak prijken. Of je nu les krijgt op een laptop, of veel boeken moet meeslepen, die oldschool rugzak is en blijft bij velen toch favoriet. Overigens heb ik zelf ook voor kantoordagen een rugzak die ik overal mee naartoe sleep. Zeker als ik met het openbaar vervoer ga en daarna ook nog een stuk moet wandelen, vind ik het een erg fijne optie.

Sporttassen ook nog steeds populair

Het gebruik van een sporttas is lang niet alleen meer populair onder de fanatieke sporters. Een dergelijke tas leent zich namelijk ook uitstekend voor een weekendje weg, een dagje Comic Con (indien je niet met je hele outfit in de trein wilt zitten) of een nachtje logeren bij een vriendin (inclusief beauty-avond). Natuurlijk is hij ook in te zetten voor een reisje met school naar Texel, of een persreis geregeld voor bloggers, door een mooie bed & breakfast. Hoe het ook zij, multifunctioneel die dingen dus!

Welke tas past het best bij jou? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Beeld: New Rebels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Afhankelijk van het doel en de bestemming: een rugtas of een aktetas. Ik hoef niet aan alle trends mee te doen, gelukkig.

Reageer ook