fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het Chateau van Jet van Vuuren gerecenseerd

het-chateau-jet-van-vuuren-dp
Een boek dat op het eerste gezicht niet uit de schappen springt of zo opvalt dat ik het meteen zou willen gaan lezen. Ook de beschrijving op de achterkant boeit mij niet meteen. Hoe anders is het als ik de eerste 20 bladzijden heb gelezen van Het Chateau van Jet van Vuuren. Het leest als een trein en de manier waarop het is geschreven maakt mij toch nieuwsgierig naar het plot. Al is het voorspelbaar wat er gaat gebeuren en krijg je als lezer al snel de indruk hoe de vork in de steel zit.

Geschreven vanuit het perspectief van drie weduwen en een ik-figuur, ontvouwt zich een wereld die me uitnodigt mij verder te verdiepen in de personages, hun rouwproces, hun psyche, hun achtergrond en frustraties. En hun drijfveren om samen te komen in een chateau in het Limburgse heuvellandschap. Relaties en geheimen worden beetje bij beetje onthuld. De botsende karakters, de pijn en woede uit het verleden en de moord op een van de hoofdpersonen. Dit alles maakt het moeilijk om het boek naast me neer te leggen.

Margo, een juriste uit Amsterdam, kan het verlies van haar man Don niet verwerken, ze brengt vele uren door in ledigheid en zwelgt in haar verdriet. Ze is klein van postuur en oogt heel fragiel.

Debby, moeder van twee dochters, weduwe van Brian. Een man met losse handjes, die veel dronk en in een crimineel circuit vertoefde. Ze is niet echt rouwig om de dood van haar man en heeft voldoende financiële middelen om zich te redden.

Alice, een stevige vrouw, de weduwe van een dominee uit een zwaar christelijk milieu, met vier kinderen, die na de dood van haar ontrouwe echtgenoot, een totaal andere weg in wil slaan. Kleurrijke en uitdagende kleding in plaats van zedige, donkere, enkellange alles bedekkende kleding.

En dan is daar nog de ik-figuur, Christiaan Boon. Een geflipte kunstenaar met een zwaar getraumatiseerde jeugd. Teruggetrokken in het Limburgse heuvellandschap wijdt hij zich aan kunst en het geven van borduurcursussen.

De vrouwen hebben elkaar op een metamorfose dag leren kennen. Hun minivakantie is een impulsieve actie. Debby regelt een verblijf in het chateau. De vrouwen hebben verder geen binding met elkaar. Al blijkt een aantal personen een gedeeld verleden te hebben………..

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

lisanne-teeuwen-portret
Lisanne Teeuwen (53) recenseert boeken voor Damespraatjes en is moeder van twee jong volwassen dochters, (inval)leerkracht basisonderwijs en op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan.

Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Reageer ook