fb
Damespraatjes Damespraatjes

Herrie of Harmonie: Maak weer muziek mét en in je team!

Herrie-of-harmonie-richard-de-hoop
Uit mijn werkpraktijk weet ik hoe heerlijk het kan zijn om in een team te werken. Tijdens de opbouw van de advertentie marketing afdeling bij het Utrechts Nieuwsblad heb ik een team geleid, dat heerlijk soepel en productief samenwerkte. Dat was heel prettig en inspirerend. Eigenlijk dezelfde ervaring, wanneer je met een aantal mensen samen muziek maakt. Dat heb ik onder meer ervaren bij de Schola van de Sint Jan in Laren en het Hilversums Gemengd Koor. Dan kreeg ik als meezingend koorlid gewoon kippenvel van wat we samen muzikaal neerzetten.

Tegelijk ging dat marketing team helemaal uit de maat, toen er een reorganisatie kwam die veel ingrijpender voor ons team uitpakte dan wij verwacht hadden. Er werd ook gekozen voor een migratie naar een zelfsturend team. Persoonlijk zat ik op dat moment in een heftige privésituatie, nog maar net gescheiden en mijn zoon stond mogelijk een pittige operatie te wachten. Ik was dus zelf op dat moment ook een andere leider en teamspeler dan voorheen. In de twee koren hebben we ook het belang van de leider ervaren. In Laren was een keer onze dirigent plotseling ziek voor we de Kerstnachtmis gingen uitvoeren. Er was een goede vervanger, toch was het een hele andere ervaring en uitvoering. Bij het Hilversums Gemengd Koor hadden we in mijn tijd soms een andere koordirigent tijdens een repetitie. Ook hij was een bekende en een ervaren koordirigent. Toch klonk en voelde het koor op zo’n avond heel anders.

Als je in een team werkt of een team leidt, dan herken je dit vast wel. Je vraagt je dan soms af, hoe vind ik de sleutel terug naar de juiste toon of aanpak om weer samen in harmonie verder te gaan.

Hiervoor is een heel handig en praktisch boek verschenen. Herrie of Harmonie. Door de Belbin teamrollen tastbaar te vertalen naar instrumenten is het heel inzichtelijk en voorstelbaar. Iedereen begrijpt dat een orkest of een muziekgroep evenwicht vereist om mooi te kunnen musiceren. Zo is het ook met andere teams.

Effectief samenwerken in een team heeft veel weg van muzikaal samenspel. In elk goed orkest zijn alle individuele musici met hun verschillende instrumenten zo op elkaar afgestemd dat ze door begrip en enthousiasme harmonieuze klanken produceren. Zo zou het ook in jouw team moeten gaan, maar helaas is de realiteit vaak anders. Sommige teams produceren meer herrie dan muziek…
Richard de Hoop vergelijkt menselijke karakters met muziekinstrumenten. Daarbij gebruikt hij de bekende teamrollen van Belbin als basis. Met talloze voorbeelden maakt hij duidelijk hoe je goede teams samenstelt en op welke wijze elk instrument zijn positieve bijdrage aan het team levert. Door het invullen van een eenvoudige vragenlijst bepaal je snel welk instrument jouw teamleden en jijzelf het best beheersen. Ben je een hardwerkende bas, een inspirerende trompet of een energieke trom? Is die medewerker een creatieve gitaar, een planmatige hoorn of een behulpzame viool?

Alleen perfect op elkaar afgestemde teams leveren topprestaties! Dit boek gebruikt muziek als metafoor en inspiratiebron voor teams. Ook geeft het praktische handreikingen om een team optimaal samen te stellen. Hierbij is het heel toegankelijk door herkenbare voorbeelden en succesverhalen.

Richard de Hoop  is expert op het gebied van teambuilding, leiderschap en motivatie. Als veelgevraagd entert®ainer en keynote-spreker gebruikt hij muziek als metafoor en bron van inspiratie voor succes in ondernemingen.

In Herrie of Harmonie krijg je de link naar het orkestspel, zodat je de test ook zelf kunt doen. Het leuke is dat je dan bij de uitslag ook direct uitleg en tips per instrument krijgt. Als je je boek registreert bij Van Duuren Media kun je ook de Belbintest gratis doen en krijg je via Interplace je eigen rapport thuis. Ik merkte dat ik erg nieuwsgierig werd van dit boek. Het is natuurlijk leuk om je eigen uitslag te zien, maar hoe zien anderen mij nu? Je kunt je Belbintest dan tegen betaling uitbreiden met een 360 graden feedback via Interplace. Dat heb ik als verrijkend ervaren.

Ik vind Herrie of Harmonie een erg bruikbaar boek in teams en ook om naar het teamoptreden van jezelf, je medewerker of je coachee te kijken. Het boek leest heerlijk en je pakt het regelmatig met genoegen en interesse terug. Bij mij staat het op mijn plankje met boeken, die ik graag dichtbij me heb. Kortom, wat mij betreft een aanrader!

BESTEL DIT BOEK OP BOL.COM

Helma Ketelaar

Werkzaam vanuit haar bedrijf Merkbaar Resultaat: www.merkbaarresultaat.nl

Reageer ook