fb
Damespraatjes Damespraatjes

Help huisdieren tropische dagen door te komen

‘Politie haalt hond uit bloedhete auto’. Telkens als ik zo’n bericht lees in de krant, ben ik met stomheid geslagen. Hoe is het mogelijk? denk ik dan. Vaak melden voorbijgangers de politie dat er een uitgeputte, oververhitte viervoeter in een afsloten auto probeert te overleven. Door een ruitje in te slaan kan het arme beestje worden gered. De eigenaar ervan is in overtreding en krijgt er een boete voor.

Bij mensen is het vrij duidelijk te zien als ze het warm hebben. Ze zweten, raken uitgedroogd, krijgen een rood hoofd. Bij dieren is dat lastiger te zien. Toch is er een aantal zaken waarop je kunt letten. Zo ademt het dier snel, heeft nergens zin in. Ook niet in eten. Een kenmerk van oververhitting bij honden, is overgeven. Vogels happen naar lucht met hun snavel open en ze zitten met gespreide vogels. Wist je dat een dier een hitteshock kan krijgen? Koelen is dan het juiste dat je kunt doen. Zet het beestje in de schaduw, schotel hem water voor en maak honden,  katten, konijnen en knaagdieren nat bij hun kop, poten, hals en oren. Afgeraden wordt heel koud water te gebruiken.

Honden

Honden raken hun hitte kwijt door te hijgen. De enige zweetklieren die zij hebben, zitten in hun voetzolen. Schaduw en water trekt de viervoeters door een hete dag. En heb je een hond die van zwemmen houdt? Laat hem dan lekker het water in duiken. Veel baasjes weten niet dat hun huisdier kan verbranden en dat een hond kan worden ingesmeerd met zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat hij voldoende rust krijg, laat de lange wandelingen achterwege. En nee, de hond achterlaten in de auto is nooit een goed idee, ook niet in de schaduw.

Nog een tip voor je hond: laat hem niet over het snikhete asfalt lopen!

Katten en konijnen

Om katten hoef je je minder zorgen te maken, die regelen zelf wel een koel plekje. Met fris drinkwater zijn zij tevreden. Konijnen daarentegen moet je wel in de gaten houden. Als de thermometer boven de twintig graden komt, vinden ze het al niet leuk meer. Zet hun hok dus niet in de volle zon en leg er een nat wit laken overheen om het te koel te houden (maar niet als je daardoor het doortochten belemmerd). Konijnen lopen op warme dagen risico om de huidmadenziekte te krijgen. De groene vleesvlieg is de boosdoener; hij legt eitjes in keutels of in de vacht. De konijnen kunnen door de vliegmaden bloedvergiftiging oplopen. Het is dus ook belangrijk om het hok van het konijn goed schoon te houden.

Vogels

Vogels worden ook niet blij van de hete zon. Zorg ervoor dat ze regelmatig vers water hebben waarin ze lekker kunnen badderen. Als je een vogelkooi hebt hangen, zet deze tijdens hete dagen op de grond. Een kippenhok of volière kun je koel houden door het in de schaduw te zetten middels een parasol of met een wit nat laken.

Hoe houden jullie huisdieren koel tijdens hete dagen? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig J  

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook