fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hella en haar man vernieuwen elk jaar hun geloften: “Niet iedereen snapt het”

Op 5 september 2020 is het zover: dan stappen Ward en ik in het huwelijksbootje. We hebben nu al heel veel zin in deze dag, die we in intieme kring zullen vieren. We doen het helemaal op onze manier en houden niet vast aan tradities of verwachtingen van anderen. Het is onze dag en wij bepalen dus hoe hij eruit zal zien. Een stel dat het ook helemaal op hun manier doet, zijn Hella en haar man Frits. Ze zijn nu vijf jaar getrouwd en hebben tot nu toe hun geloften elk jaar vernieuwd. 

Zeven maanden na het huwelijk

“Onze vrienden stonden gek te kijken toen ze een paar maanden na ons huwelijk een nieuwe uitnodiging van ons in de bus vonden.” Slechts zeven maanden na het geven van hun ja-woord, nodigen Hella en Frits opnieuw al hun vrienden uit voor een ceremonie. Geen trouwceremonie dit keer, maar een voor het vernieuwen van hun geloften.

Elk jaar opnieuw

“In de Verenigde Staten hoor je al vaker dat echtparen hun geloften vernieuwen. Vaak is dit na een grote levensgebeurtenis, zoals een ziekte of geboorte. Wij vonden dit idee van het opnieuw uitspreken van je liefde zoiets moois, dat wij besloten dit elk jaar te doen. Deze zomer waren we vijf jaar getrouwd en hebben we voor de vierde keer onze geloften vernieuwd.”

Zo veel mogelijk mensen

Niet iedereen snapt waarom Hella en Frits het elk jaar weer doen. “Een vriendin zei dat ze het heel leuk vond, maar dat ze het wel een beetje overdreven vond dat iedereen elk jaar moet komen opdraven voor dit moment. Ik heb haar toen uitgelegd dat ze er natuurlijk helemaal niet bij hoeft te zijn, maar dat wij het gewoon leuk vinden om er een bijzonder moment van te maken. Dat onze vrienden of familie een keer een jaar overslaan maakt voor ons helemaal niet uit. Maar we vinden het natuurlijk wel heel gezellig om met zo veel mogelijk mensen stil te staan bij dit moment.”

Hele happening

Het stel spaart het hele jaar om ‘de grote dag’ elk jaar een beetje opnieuw te beleven. “De dag start altijd met een goede welkomscocktail, dit is de cocktail die we ook op ons huwelijk geschonken. Daarna is de ceremonie en spreken Frits en ik onze geloften uit. Deze passen we elk jaar een beetje aan en halen de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar aan. Na de ceremonie eten we een hapje met elkaar en daarna gaat het feest los. Het is elk jaar weer een hele happening.”

Elk jaar opdraven

Tot nu toe was het feest elk jaar weer een succes. “Het is een wonder, maar elk jaar lijkt de groep met wie we het vieren groter te worden. Nieuwe vrienden nodigen we graag uit, zodat ook zij kunnen meedelen in onze liefde. In de afgelopen jaren zijn er ook een paar mensen afgevallen, maar die zijn op één hand te tellen. Dit waren vooral mensen die het maar belachelijk vonden dat ze elk jaar ‘moeten komen opdraven’. Naar mijn idee zou zo’n uitnodiging iets leuks moeten zijn, maar als iemand daar anders over denkt, moet hij ook zeker niet komen.”

Geen cadeau’s

Over cadeau’s en enveloppen zijn Hella en Frits duidelijk. “Die willen we absoluut niet. Het is niet de bedoeling om mensen op kosten te jagen, dus hebben we de regel dat er geen cadeau’s worden gegeven die dag. Daar houden mensen zich netjes aan en daardoor blijft het leuk. Ons plan is om dit voor altijd te blijven doen. Veel mensen vinden het gek, maar wij genieten ervan.”

Op respectvolle wijze meepraten over het verhaal van Hella en Frits? Dat kan in de comments onder dit artikel! 

Volg jij ons al op Instagram? Hier krijg je een kijkje achter de schermen van Damespraatjes en in ons privé leven!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook