fb
Damespraatjes Damespraatjes

Helft rokers stopt pas met roken als een pakje 60 euro kost

In de tijd dat ik tijdens een feestje nog weleens een sigaret opstak, kostte een pakje sigaretten een euro of vier. Loeiduur vond ik dat toen, maar als ik de rokers van nu mag geloven viel dat toen reuze mee. Tegenwoordig betaal je ongeveer acht euro voor een pakje sigaretten en de realiteit is dat dit ieder jaar verder door zal stijgen. Maar wanneer zijn sigaretten nou zó duur dat mensen ook daadwerkelijk stoppen met roken? De Universiteit Maastricht deed hier onderzoek naar.

60 euro

Uit het onderzoek blijkt dat er nog behoorlijk wat prijsverhogingen zouden moeten komen om het grootste deel van de groep rokers te laten stoppen. Wanneer een pakje 12 euro kost zou ongeveer 10 procent stoppen. Pas als een pakje 60 euro kost, stopt volgens het onderzoek de helft van de rokers. In het onderzoek werden 1500 personen ondervraagd; een derde van deze groep vond het niet erg om 6 euro per sigaret te betalen.

Te goedkoop

De onderzoekers concluderen dat sigaretten in Nederland niet alleen heel betaalbaar zijn, maar ook heel verslavend. Volgens de WHO zijn sigaretten in Nederland twee keer zo goedkoop als in het Verenigd Koninkrijk. “Mensen passen hun consumptie aan wanneer ze het verschil in prijs merken in hun portemonnee, dus als iets meer of juist minder betaalbaar wordt. Als het gaat om het ontmoedigen van roken zijn flinke accijnsverhogingen, zoals de verhoging met 1 euro in 2020, dan ook zeer wenselijk”, zegt Chloé Gebroers van de Universiteit Maastricht over accijnsverhogingen.

Niet de schuld van de roker

Zelf ben ik vanwege de gezondheidsrisico’s jaren geleden al gestopt met mijn indicentele party sigaret. Daar ben ik tot op de dag van vandaag nog heel erg blij mee. Ik hoop echt dat verslaafden in Nederland meer tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Ergens vind ik het bizar dat iets wat zo verslavend en dodelijk is als sigaretten, gewoon in de supermarkt verkrijgbaar is. Ik geloof dan ook dat de schuld niet bij de roker ligt, maar dat de overheid meer zou moeten doen om voor een rookvrij Nederland te zorgen.

Hoe denk jij hierover? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Wat mensen zeggen en doen komt niet altijd overeen. Me dunkt dat veel rokers hun huidige consumptie niet eens kunnen betalen als het 60 euro per pakje kost.

Reageer ook