fb
Damespraatjes Damespraatjes

Helemaal klaar met je negen tot vijf baan? Zo start je als flexwerkende zzp’er!

Piep, piep, piep… Je slaat je wekker uit, terwijl je de slaap uit je ogen wrijft. Langzaam sta je op en strompel je naar het koffiezetapparaat. Elke dag erger je je een beetje meer aan het werken voor een baas, de vaste werktijden en het gebrek aan flexibiliteit. Je neemt een groot besluit: vandaag zeg je je baan op en begint voor jezelf! Wij hebben een paar goede tips die je kunt gebruiken wanneer je start als flexwerkende zzp’er!

Helemaal klaar met je negen tot vijf baan? Zo start je als flexwerkende zzp’er!

1. Kijk of je als freelancer aan de slag kunt bij het bedrijf waar je nu in loondienst bent

Laatst sprak ik iemand die zijn baan heeft opgezegd, als zzp’er is begonnen en vervolgens werd ingehuurd door het bedrijf waar hij een paar weken geleden ontslag had genomen. Hij kreeg nu meer geld voor zijn werk en kon zijn uren flexibel indelen. Ondernemen is niet voor iedereen weggelegd, maar voor diegenen die hier wel bij gedijen, is voor zichzelf beginnen de beste carrière move ooit geweest.

2. Huur een supergave flexwerkplek

Je hebt je baan opgezegd, je handen jeuken en je zit achter je laptop. Klaar om de wereld te veroveren vanaf de keukentafel! Dan hoor je het piepje van de wasmachine die klaar is… Even je wasje uithangen dan maar. Je gaat weer zitten en ontdekt dat alle vaat van het ontbijt nog op het aanrecht staat. Ach, de vaatwasser doe je ook nog wel even. Je ziet: thuis aan het werk is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ga eens op zoek naar een flexwerkplek waar je samen met andere zzp’ers en ondernemers onder één dak zit te werken. Ik kan je vertellen: daar komen de leukste samenwerkingen uit!

3. Maak gebruik van je (geheime) talenten

Heb je een bepaald talent waar je tijdens je nine-to-five kantoortijden niks mee deed? Tijd om ze weer uit de kast te trekken! Ze kunnen je namelijk helpen groeien. Zo kan je jouw schrijftalent gebruiken om de teksten voor je eigen website te schrijven of gebruik je talenknobbel om wat bij te verdienen als flexibel vertaler bij Fairlingo. Deze afwisseling is hetgeen wat het leven als flexwerker zo leuk maakt.

4. Laat iedereen weten dat je beschikbaar bent

Duik achter je computer en slinger je LinkedIn, Facebook, Twitter en Instagram aan. De hele wereld mag weten dat jij beschikbaar bent en klussen aanneemt. Stuur ook eens een mailtje naar zakelijke contacten die je lang niet gesproken hebt en vertel ze dat je voor jezelf begonnen bent. Dikke kans dat iemand nog wel een klusje heeft. Let op: benader natuurlijk niet huidige de contacten en klanten van je oude werkgever! De kans is groot dat je een concurrentiebeding in je contract had staan.

5. Stel je doorzettingsvermogen op de proef

Flexwerken is leuk, maar niet altijd makkelijk. De ene dag zit je te uren te niksen omdat je geen werk hebt, de andere dag kan het met bakken tegelijk binnenkomen. Probeer de werklast zo gelijk mogelijk te verdelen, zodat je nooit te veel of te weinig doet. Toch kan het voorkomen dat je een keer wat avonden moet doorwerken. Aan de andere kant is het ook mogelijk dat je soms weken uit je neus zit te vreten. Allebei is zwaar en een échte hardcore zzp’er slaat zich hier doorheen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook