fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hardlopen in de zomer: zo houd je het aangenaam

Toen ik een jaar of 16 was, heb ik het hardlopen helemaal ontdekt. Hoewel ik het momenteel niet doe vanwege mijn zwangerschap (ik vind zwemmen nu fijner), is het een sport die ik heerlijk vind om te doen. Het geeft me een enorm vrij gevoel als ik lekker met mijn gezicht in de zon Amsterdam door-ren. Je hebt een stuk meer de tijd om alles in je op te nemen dan op de fiets en tegelijkertijd ben je ook nog eens gezond bezig. Bij thuiskomst plof ik vaak helemaal moe op de bank, maar een uurtje later volgt er juist een flinke energie-boost. Heerlijk!

Hardlopen is een sport die je het hele jaar door goed kan doen. Persoonlijk vind ik het in het voorjaar het prettigst. Het is dan nog niet zo heet, er valt een stuk minder regen dan in de winter en herfst en het zonnetje breekt door. Toch ga ik ook in de koude winter en warme zomer gewoon hardlopen. Hiervoor tref ik dan natuurlijk eerst wat voorbereidingen, want ieder seizoen is het hardlopen anders.

Goed blijven drinken

Het is altijd belangrijk om goed te blijven drinken, in ieder geval 1,5 tot 2 liter water per dag. Maar, wanneer het warm is buiten, is het belangrijk om hier nog beter op te letten. Is het echt heet? Streef dan zeker naar een halve liter extra vocht per dag. Is het heet en ga je dan ook nog eens hardlopen? Dan is het aan te raden zeker een liter extra te drinken. Train je lange afstanden waarbij je meer dan een uur aan het lopen bent? Dan kan je nog meer water drinken en het eventueel combineren met ORS bruistabletten. Deze tabletten zijn eigenlijk bedoeld voor mensen met diaree, maar de zouten en suikers in de tabletten helpen uitdroging te voorkomen. Ook heel handig wanneer je veel vocht verliest door het zweten.

Een andere outfit

Naast goed drinken is het ook aan te raden om je hardloopkleding op het zweet af te stemmen. Kies voor een ademend shirt en een luchtige broek. Wanneer je voeten erg zweten kun je sneller last van blaren krijgen, kies dus voor ademende schoenen en draag speciale hardloopsokken. Ben je lang buiten tussen 12:00 uur en 15:00 uur? Zet dan ook een petje op om je gezicht te beschermen. Wil je graag even kijken naar nieuwe sport/hardloopkleding? Dit kan online bijvoorbeeld bij Intersport.

Zonnebrand

Smeer alle lichaamsdelen die bloot zijn en met de zon in aanraking komen in met een goede waterproof zonnebrandcrème. Als je hardloopt voel je vaak niet dat je verbrandt, totdat je weer thuis bent. Ook het zweet op je huid zorgt ervoor dat dit heel hard kan gaan.

Doe het rustig aan

Tot slot: is het warmer van 30 graden en ben je het niet gewend om in dit weer intensief te sporten? Doe het dan rustig aan en laat je lichaam wennen aan sporten tijdens deze condities. Word je slap, krijg je hoofdpijn of ben je duizelig? Neem even rust, drink wat water en kijk of je wat kleins -zoals een banaan- kunt eten.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook