fb
Damespraatjes Damespraatjes

Hammam, genieten in een wolk van schuim

wellness.jpg
Genieten. Een wolk van schuim. Je zou haast denken dat je in een reclametekst voor cappuccino bent beland. Maar nee, deze keer gaat het over de sauna. Over de hammam om precies te zijn. Misschien ken je wel de oosterse plaatjes die regelrecht lijken te zijn weggelopen uit een sprookje van Duizend-en-een-nacht. Een stoomruimte met een grote, marmeren plaat in het midden. Daarboven een koepeldak bezaaid met stervormige glazen ‘ogen’. Aan de wanden warmwaterkranen en op de vloer prachtige oriëntaalse mozaïektegels. Dat zijn de oosterse badhuizen waar Ottomaanse sultans vroeger hun badrituelen uitvoerden. Deze hammams, geïnspireerd op de oude Romeinse thermen, bevonden zich vaak dicht bij de moskee. Tegenwoordig vind je ze op allerlei plaatsen en jawel, de hammam is ook doorgedrongen tot de sauna’s en wellnesscentra in Nederland. Je kunt je er laten verwennen met een heerlijke zeepmassage.

Hammammassage
Het hammamritueel begint met opwarmen in het Turks stoombad. Daarna neem je plaats op de verwarmde buikplaat in de hararet (de centrale ruimte van de hammam). De masseur overgiet je met heerlijk warm water – zeker voor koukleumen een ware traktatie. Vervolgens is het tijd voor een stevige lichaamsscrub met de kese, een scrubhandschoen. De dode huidcellen die hierbij loskomen, worden met het warme water van je lijf gespoeld. En dan … komt de zeepzak tevoorschijn. De masseur vangt er lucht in op en knijpt hem boven je lijf leeg. De olijfzeep voelt heerlijk zacht aan op je huid en wanneer de tellak begint te masseren, vergeet je al je dagelijkse beslommeringen. Moet je nog oppas regelen voor morgen? Wie dan leeft, wie dan zorgt. Een hammammassage is op-en-top ontspanning!

Multiculti wellness

Nederland kent een aantal authentieke hammams die echt een multiculturele ontmoetingsplek zijn. Mannen en vrouwen blijven er strikt gescheiden. Ze verzorgen er hun huid met rasulklei en wisselen de laatste nieuwtjes uit. Heel wat moderne Nederlandse sauna’s en wellnesscentra lieten zich inspireren door deze oosterse badhuizen en richtten een speciale hammamruimte in voor zeepmassages. Heb je nog nooit een hammamarrangement geboekt? Zet het dan hoog op je wensenlijstje. Dit is echt East meets West op zijn best.

Lees meer over de hammam
Hammamwoordenboek
Wat neem je mee naar de hammam? 

TIP – Koop in de winkel een hammamsetje, boek een wellnessbungalow en zorg voor je eigen hammamritueel.

janneke-sinot.jpg
Geschreven door Janneke Sinot, freelance wellnessjournalist en initiatiefnemer van Saunahoppen.nl. Sinds Janneke een wellness-uitje won in 1997 is ze verslaafd aan de sauna. Samen met haar man Jan reist ze stad en land af op zoek naar de mooiste wellnesscentra en heerlijke behandelingen. Bij Uitgeverij Terra-Lannoo verscheen hun boek ‘20 x wellness in Nederland ’.

wb_logo.jpg

Reageer ook