fb
Damespraatjes Damespraatjes

Groot deel producten AliExpress (en vergelijkbare sites) levensgevaarlijk

Spotgoedkope opladers, sieraden, make-up, gadgets en kleding… Je vindt het op websites als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Persoonlijk heb ik hier echt helemaal niks mee en dat is om een aantal redenen. Zo vind ik het super irritant dat de levertijden enorm kunnen oplopen en je geen idee hebt hoe goed een product eigenlijk is. Nee, geef mij maar gewoon deze spullen uit een Nederlandse of andere Europese webwinkel. Dan weet je (bijna) zeker dat het goedzit!

Gezondheidsrisico’s 

Ondanks best wel wat bezwaren om niet bij dit soort winkels te bestellen, zijn ze een doorslaand succes. Dit vooral door bizar lage prijzen die je voor hun producten betaalt. Uit onderzoek van De Consumentenbond en vijf Europese zusterorganisaties, blijkt echter dat er met een groot deel van de producten wat mis is. Een deel is zelfs levensgevaarlijk. Er werden 250 producten besteld, waarbij in 165 gevallen iets mis was. Het grootste deel van de sieraden, cosmetica, electronica en kinderspullen brachten serieuze veiligheid en/of gezondsheidrisico’s met zich mee.

In de fik

Een schok geven, smelten, oververhit raken of in de fik vliegen: bijna driekwart van de opladers, reisadapters en powerbanks kwam niet door de test heen. De Consumentenbond gaf daarnaast aan dat een aantal rookmelders (bedoeld om je wakker te maken bij brand), niet afgaan.

Bleekmiddelen en sieraden

Met de bleekmiddelen en sieraden is het al niet veel beter gesteld. Vijf van de zeven sieraden bevatten te veel zware metalen, zoals lood of cadmium. Eén van de onderzochte armbanden bevatte zelfs vierduizend (!) keer meer cadmium dan normaal! Ook de bleekmiddelen kwamen slecht uit de test, één van deze middelen bleek 70 procent meer waterstofperoxide te bevatten dan is toegestaan.

Negentig procent niet in orde

Heb jij afgelopen kerst je boom of huis versierd met kerstverlichting van één van deze websites? Dan zou ik deze maar heel snel de deur uitdoen! Als ze niet al in de brand zijn gevlogen tenminste… Negentig procent van deze verlichting is niet in orde. Bij maar liefst zes van de geteste exemplaren bestond het risico op brand en elektrocutie. Bij twee van de sets is de schakelkast gesmolten.  Nou, merry christmas everyone!

We moeten veel beter met dit soort producten omgaan. Sandra Molenaar -directeur ban de Consumentenbond- geeft aan dat consumenten zich niet voldoende realiseren wat de gevolgen kunnen zijn van de producten die niet aan onze strenge Europese regels voldoen. ‘Daarmee lopen ze enorme risico’s’, schrijft de Consumentenbond op haar website. Sandra Molenaar pleit daarom voor maatregelen.

Bestel jij weleens dit soort producten? En heb jij ooit problemen ondervonden? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Leandra -

Ik koop wel op aliexpress. Maar eigenlijk alleen telefoonhoesjes, glasbescherming, knutselmateriaal zoals papier en stickers. Geen elektronica.

Reageer ook