fb
Damespraatjes Damespraatjes

Grensoverschrijdend seksueel gedrag komt voor in alle lagen bevolking

Met het boek Liefde zonder vlinders van Merel van Groningen gaat een wereld voor me open. Even heb ik de ijdele hoop dat de verhalen fictie zijn, ontsproten aan de geest van iemand die ons wakker wil schudden. Maar niets is minder waar, de gebeurtenissen en  de bekentenissen van jonge meisjes én jongens, die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend seksueel gedrag komen meer en vaker voor dan je zou denken en in alle lagen van de bevolking.

Denk nooit, dit gebeurt niet bij mijn kind, mijn dochter, zus of broer. Juist in de kwetsbare tienertijd, waarin de wereld wordt verkend, kinderen bloot staan aan vele invloeden en de sociale media deuren openen, die in mijn tienertijd nog gesloten waren,  is er maar één wapen: hou contact met je kinderen en wijs ze op gevaren, maar geef ze wel ruimte om te ontdekken.

Opvallend is dat ook in de media veel aandacht is voor dit onderwerp. Bijna elke week staat er wel een artikel in de krant of een tijdschrift, dat duidelijk maakt hoe ingrijpend het gebruik van de sociale media kan zijn voor kinderen.

Merel van Groningen, zelf ooit slachtoffer van een loverboy, heeft zich gespecialiseerd in dit onderwerp. Ze geeft er nu lezingen over op scholen en daardoor komt  ze in contact met slachtoffers. Ze heeft deze verhalen opgetekend in dit boek en laat diverse deskundigen aan het woord, die elk hun eigen visie op het voorval loslaten. Het gaat hier om therapeuten, medewerkers van opvangcentra, politiemedewerkers en politici.

Wat opvalt is dat niet in alle gevallen goede hulpverlening mogelijk is, vooral aan jongens lijkt het moeilijk om de juiste opvang te bieden.

Ook ouders van slachtoffers komen aan het woord en wat daarbij vaak speelt, is dat ze hulpeloos moeten toezien hoe het mis gaat met hun kind. Hoe alert ze ook zijn, welke voorgevoelens ze ook uitspreken, als hun kind eenmaal de ‘verkeerde kant’ op gaat, verliezen de ouders grip omdat het kind niet meer aanspreekbaar is en heel erg onder invloed staat van de ‘foute vriend’.

Bij slachtoffers speelt schaamte een grote rol, als ook de ‘zwartmakerij’ van de familie en de bedreigingen door de ‘vriend’. Ze blijven daardoor vaak te lang in de negatieve situatie zitten en verliezen zo het contact met het thuisfront of hun vrienden.

Dit boek Liefde zonder vlinders is een aanrader voor jongeren, ouders docenten op Middelbare scholen en hulpverleners, zodat ze sneller de signalen kunnen onderkennen. Het geeft inzicht in de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag. Verder breekt de schrijfster een lans voor het belang dat op elke school een vertrouwenspersoon is, die inzicht heeft in deze problematiek, zodat vrienden of docenten van mogelijke slachtoffers daar terecht kunnen bij het vermoeden van misbruik. Ook is het belangrijk dat slachtoffers leren inzien dat niet zij fout bezig zijn, maar degene die ze in een onmogelijke situatie dwingt.

Dit boek heeft zeker indruk op mij gemaakt. Ik denk dat de omvang groter is en meer schade berokkent, dan ik tot nu toe had vermoed. Alert blijven is noodzakelijk.

Meer weten en/of het boek bestellen? Kijk dan hier

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook