fb
Damespraatjes Damespraatjes

Grace is jaloers op haar zusje: “Ze kan mij dit niet aandoen”

Nooit had Grace gedacht dat ze jaloers zou worden op haar zusje. “Nee joh, ben je gek. We zijn vier handen op één buik, delen lief en leed en steunen elkaar door dik en dun.” Maar er dreigt nu een barstje in de zusterliefde te komen. “Ze kan me dit niet aandoen. Gewoon niet.”

Elke maand die teleurstelling

“Ik vind het zo’n nare emotie, jaloezie. Maar feit is dat ik er nu behoorlijk last van heb, het zit me echt in de weg.” Over twee jaar wordt Grace veertig en dat is voor haar een magische grens. “Mijn man Gert en ik proberen al jaren een kindje te krijgen. Maar het wil maar niet lukken. We zijn allebei uitgebreid door de medische molen gegaan. We hebben zoveel onderzoeken gehad dat we de tel inmiddels kwijt zijn maar er is niets uitgekomen. Volgens de heren medici kunnen Gert en ik gewoon kinderen krijgen. Waarom dat maar niet wil lukken, is ons een raadsel.” Het spreekt voor zich dat de relatie tussen Grace en Gert onder druk staat. “Elke maand weer die teleurstelling als ik weer ongesteld ben geworden, is niet te doen. En we reageren dat af op elkaar. Niet goed, maar wel wat gebeurt.”

Oh, zwanger, leuk voor je

De afgelopen jaren heeft Grace dan ook met zeer gemengde gevoelens op babyshowers gezeten. “De meeste van mijn vriendinnen hebben op een goed moment ‘heel goed nieuws’; ze zijn zwanger. En natuurlijk ben ik blij voor mijn vriendinnen, oprecht blij, maar het doet ook zo’n pijn soms. Ik wil al zo lang, zo graag moeder worden en het lijkt wel of het me niet is gegund. En gelukkig houden mijn vriendinnen rekening met me en weet ik dat ze onderling veel meer over het moederschap praten dan als ik erbij ben. Dat is fijn en dat waardeer ik ook echt.”

Ik moest even flink slikken

Wat Grace en Gert maar niet voor elkaar krijgen, is het tien jaar jongere zusje van Grace wel gelukt. “Lies is gewoon zwanger. Ze kent haar vriend Leroy nog maar net en hop ze is in verwachting. Ondanks dat ze nog niet zo lang een relatie hebben, zijn ze super blij. Het zit ook gewoon goed tussen die twee.” Toen Grace het grote nieuws van haar zusje hoorde, moest ze wel even slikken. “Vooral ook omdat mijn ouders in de zevende hemel zijn. Ze kunnen niet wachten tot hun eerste kleinkind wordt geboren. Ik had ze zo graag als eerste opa en oma gemaakt, maar helaas is dat niet gelukt. Lies straalt enorm. Ik blijf maar herhalen hoe blij ik voor haar ben en nee, het is oke om blij te zijn ook al word ik maar niet zwanger. Het geluk van je zusje wil toch niet verstoren?”

Hou op met die buikfoto’s

Nu iedereen mag weten dat Lies zwanger is en Grace tante wordt, is haar zwangere zusje overal middelpunt van de belangstelling. “Mijn ouders praten nergens anders meer over en mijn zusje ook niet. Continu moet ik horen hoe bijzonder het is om een mensje in je buik te hebben en dat ze het mij ook zo gunt. Lief natuurlijk, maar ik vind het moeilijk dat Lies de hele tijd alleen maar kan praten over zwanger zijn en alles wat daarmee te maken heeft. Ze weet hoe graag ik een kindje wil en ik vind dan ook dat ze me het niet kan aandoen om me te bestoken met foto’s van haar buik en filmpjes van de echo. Weet je hoe zeer dat doet? Ik houd mijn gezicht en stem in de plooi in haar nabijheid, maar zodra ik alleen ben huil ik onbedaarlijk. Waarom zij wel en ik niet?”

Ik word steeds jaloerser

Hoe hard Grace ook probeert om blij te zijn, het gaat haar steeds moeilijker af. “In het begin kon ik echt nog wel doen alsof het me niet raakte en ik heel blij voor Lies ben. Maar nu de bevalling in zicht komt, ben ik zo bang dat ik nog jaloerser word. Straks wordt mijn nichtje of neefje geboren en moet ik blij zijn. Deels ben ik dat, maar grotendeels dus niet. Hoe moet ik me goedhouden als ik haar baby in mijn armen heb? Hoe pijnlijk is dat? Ik ben zo vreselijk jaloers dat ik niet blij kan zijn. En dat vind ik zo naar van mezelf, Lies is echt een schatje, mijn lieve zusje, maar ik had liever gehad dat ze niet zwanger was. Hoe erg ik dat ook vind om te zeggen.”

Wat een akelige situatie voor Grace. Heb jij tips voor haar? Hoe komt ze van haar jaloerse gevoelens af? Hoe kan ze weer blij worden? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Bovenste afbeelding: engin akyurt via Unsplash

Jane: ‘Mijn moeder zoekt steeds contact met mijn vriendinnen en ik vind dat lastig’

moeder stalkt mijn vriendinnen

Vriendinnen zijn alles voor Jane. Ze heeft er in de loop van haar leven heel wat om zich heen verzameld en daar is ze blij mee. Sinds het overlijden van haar vader, krijgt Jane het gevoel dat haar moeder haar vriendinnen opeist. “Ik vind dat niet prettig, het zijn mijn vriendinnen. Mijn moeder moet troost zoeken bij haar eigen vriendinnen… LEES VERDER!

3 reacties

Fjen -

Lieve Grace,
Wat vervelend dat je je zo vervelend voelt over de zwangerschap van jouw zus.
Probeer met je familie erover te praten, doordat je een soort masker opzet ziet niemand wat je echt voelt. Maar bedenk wel dat je er niet meer omheen kan draaien dat je zus en fam onwijs blij zijn met de komst van de baby. De baby komt en je zal er ook mee te maken krijgen. En misschien is het wel erg leuk een neefje of nichtje die je extra mag knuffelen en verwennen. Dagje oppassen of leuke dingen doen (als zij/hij wat ouder is). Probeer de leuke /lieve tante te zijn.
Ik wens jou en je man heel veel geluk en ik hoop dat het goede nieuws jullie ook bereikt.

Margreet -

Ik snap je gevoelens en dat ze je in de weg zitten. Het is ook niet niks. Ik zou ze delen om het voor jou lichter te maken. Gewoon wat je hier schrijft, je pijn en dat jij graag je ouders opa en oma had gemaakt. Jaloezie wordt vaak als fout gelabeld, omdat het onderscheid met afgunst niet wordt gemaakt. Ik lees nergens dat jij je zus haar zwangerschap misgunt, maar dat de confrontatie voor jou moeilijk is. Je kan haar vragen, omdat het voor jou pijnlijk is, te stoppen met de dikke buiken foto’s, of je gooit het ongeopend weg, of maakt een map waar je ze ongeopend instopt dat je ze kan bekijken als de lading eraf is.
Ten slotte, je hebt vast wel eens gehoord dat vrouwen zwanger worden na een lange vakantie……

Joris -

En wát kan ze je nou precies niet aandoen, dan? Dat anderen wel zwanger worden en jij niet, is niet iets wat anderen jou aandoen, maar wat jou overkomt (of eigenlijk niet overkomt). Kennelijk is er geen medische reden en dus is het pech. Niet minder vervelend voor jou, natuurlijk.

Maar redactie, waarom staat dit in de categorie ‘entertainment’…?

Reageer ook