fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gezondheidsklachten door vochtproblemen in huis

Wist jij dat een te hoge luchtvochtigheid in huis een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid? Daarbij zorgen vochtproblemen in huis voor verschillende andere problemen. Denk aan vochtplekken op je muren, schimmelvorming op deze vochtplekken, houtrot in je prachtige houten vloer, enzovoorts. Reden genoeg om vochtproblemen in een vroeg stadium aan te laten pakken. In dit artikel lees je meer over de gevolgen die vochtproblemen op je gezondheid hebben en de soorten vochtproblemen die voorkomen.

Verschillende soorten vochtproblemen

Vaak wordt bij vochtproblemen direct gedacht aan een lekkende leiding. Vochtproblemen komen echter ook in tal van andere vormen voor! Opstijgend vocht is hier een voorbeeld van. Bij opstijgend vocht trekt er vocht vanuit de fundering van je woning naar de binnenmuur. Eenmaal in de binnenmuur zullen de eerste vochtplekken ontstaan en neemt de luchtvochtigheid in huis toe. Opstijgend vocht kan bestreden worden, door een waterkering in de muur aan te brengen. Vaak wordt dit gedaan, door de muur te injecteren.

Naast opstijgend vocht is ook doorslaand vocht een vaak voorkomende oorzaak van vochtproblemen. Bij doorslaand vocht slaat het vocht tegen de buitenmuur, om vervolgens vanuit de buitenmuur in de binnenmuur te trekken. Zeker bij oudere, poreuze stenen is het risico op doorslaand vocht groot. Door muren te laten injecteren, wordt voorkomen dat hier nog vocht in kan trekken.

Aantasting van het immuunsysteem door vocht

Een van de lichamelijke gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid in huis, is een algemene aantasting van het immuunsysteem. Je zal je sneller verzwakt voelen, je bent vaker ziek of misselijk, enzovoorts. Daar komt bij dat allergische reacties en bijvoorbeeld astma veel sterker ervaren zullen worden. Als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid trekken er zilvervisjes en huisstofmijt richting je woning. Dergelijke ongediertesoorten werken astmatische klachten in de hand. Het geeft je een gevoel van kortademigheid en benauwdheid.

Eczeem als gevolg van hoge luchtvochtigheid

Niet alleen kun je te maken krijgen met astmatische klachten of allergische reacties, ook de kans op eczeem neemt toe. Wist je dat eczeem vaak veroorzaakt wordt door huisstofmijt? Dit is een van de redenen, die maakt dat het belangrijk is om je beddengoed regelmatig op een hoge temperatuur te wassen! Andersom kan ook een te lage luchtvochtigheid eczeem veroorzaken, de huid wordt in dit geval erg droog.

Reumatische klachten kunnen versterkt worden

Reeds werd beschreven wat de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid op mensen met astma of allergieën kan zijn. Wist je dat ook reuma versterkt kan worden door een te hoge concentratie vocht in de lucht? Let wel, de hoge concentratie vocht kan geen oorzaak van reuma zijn. Het heeft enkel een versterkende werking! Als gevolg hiervan ervaar je steeds hevigere gewrichtsklachten en zal ook bewegen lastiger worden.

Inademen van kleine schimmeldeeltjes

Door de schimmelvorming op vochtplekken op de muur zullen er kleine schimmeldeeltjes in de lucht zweven. Deze schimmeldeeltjes vergroten de kans op infecties. Het is immers niet te voorkomen, dat je deze deeltjes inademt. Ze zijn niet of nauwelijks met het blote oog te herkennen. Onder meer neus- en slijmvliesontstekingen komen regelmatig voor, als gevolg hiervan.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook