fb
Damespraatjes Damespraatjes

‘Gezinnen uit lagere sociaal-economische klassen hebben minder goede ontbijtgewoontes’

Doordeweeks is het ontbijt bij ons meestal vrij eenvoudig. Ward eet in de auto onderweg naar zijn werk, Helena eet een broodje in de bakfiets en Sophia en ik eten samen op mijn kantoor. Echt gezellig en spannend is het allemaal niet, maar als druk gezin waarin iedereen al voor 7:30 de deur uit is, is het wel het makkelijkste. Tegenover dit vrij ongezellige ontbijt staat dan wel weer dat we bijna iedere avond als gezin samen aan de dinertafel zitten. Dit is het moment waarop we de dag doorspreken en even tijd met z’n vieren hebben. In het weekend ontbijten we daarnaast ook lekker uitgebreid samen aan tafel. Al met al denk ik dat het zo behoorlijk in balans is.

TV kijken

Uit de Ontbijtmonitor 2021, het initiatief van Nationaal Schoolontbijt (NSO), blijkt dat het ontbijt niet in alle gezinnen optimaal verloopt. Slechts 45 procent van de kinderen uit lagere sociaal-economische klassen eet hun ontbijt aan tafel, tegenover 86 procent van de kinderen in de hoogste sociaal-economische klasse. Van de kinderen die niet aan tafel eten, zit het grootste deel voor de tv of kijkt iets op de telefoon/tablet.

Gezamenlijk ontbijtmoment

Ontbijten aan tafel is heel belangrijk, stelt voedingsdeskundige Linda van Zonsbeek. “Hoe we ontbijten is bijna net zo belangrijk als dat we ontbijten”, legt ze uit. Een gezamenlijk ontbijtmoment is een fijne en ontspannen manier om de dag te beginnen. “En als je alleen op de bank voor de tv eet, heb je niet door dat je eet en wanneer je vol zit”, aldus van Zonsbeek.

Populair

Uit de monitor bleek kwam ook een zeer mooi getal naar boven: maar liefst 96 procent van de Nederlandse kinderen eet dagelijks een ontbijt. De 4 procent die dit niet doet geeft aan geen trek of geen tijd te hebben. Vooral brood is een populaire ontbijtoptie (77 procent). Kwark, pap en yoghurt zijn minder populair (33 procent).

Hoe eten jullie ’s ochtends altijd ontbijt? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

“maar liefst 96 procent van de Nederlandse kinderen eet dagelijks een ontbijt. De 4 procent die dit niet doet geeft aan geen trek of geen tijd te hebben.”
Ik meen dat er veel kinderen zonder ontbijt naar school gingen uit armoede, maar kennelijk is dat probleem al opgelost. Ik verbaas me daarover.

We ontbijten elke dag met z’n allen aan tafel. Zoals wij vinden dat het hoort. Op werkdagen (uiteraard) wat minder uitgebreid dan in het weekend.

Reageer ook