fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gevoelige huid? Deze make-up tips gaan je helpen

Mensen met een gevoelige huid of huidproblemen gebruiken meestal veel make-up om de puistjes en rode vlekjes te camoufleren. Het is dus zeer belangrijk om de juiste make-up te gebruiken, want anders zorg je er alleen maar dat de staat van je huid nog verder verslechterd. Deze tips kunnen bijdragen aan een gezonde en stralende huid.

Poedervormige foundation

De foundation vormt de basis van je make-up. Als je last hebt van rode vlekjes en pukkeltjes kun je jouw huid mooi egaliseren met foundation, maar je wilt de huid niet dichtsmeren. In poedervormige foundation zit doorgaans weinig irriterende stoffen en parfum, waardoor de kans kleiner is dat je huid hier op reageert dan bij een vloeibare foundation. Poeder staat vaak minder mooi bij mensen met een droge huid, dus als je toch een smeerbare foundation wilt kun je het best een foundation op siliconenbasis uitzoeken. 

Gebruik geen waterproof make-up

Waterproof make-up an sich is niet perse slecht voor je huid, maar deze make-up is een stuk lastiger te verwijderen. De meeste reinigers die geschikt zijn om waterproof make-up te verwijderen bevatten sterke oplosmiddelen. Deze kunnen ook de natuurlijke vetlaag van je huid aantasten, waardoor je huid droog en geïrriteerd kan raken. Doordat wateroplosbare make-up een stuk eenvoudiger te verwijderen is, bijvoorbeeld met natuurlijke producten die aloë vera, avocado of olijfolie bevatten, blijft je huidbarrière onaangetast. Vergeet niet om je make-up ’s avonds af te halen: dit doet het met je als je gaat slapen met make-up.

Ga voor een natuurlijke uitstraling

Vrouwen met een gevoelige huid ondervinden vaak minder problemen als ze lichte en natuurlijke tinten make-up gebruiken. Kies dus voor een lichtbruine oogschaduw in plaats van een kleur als donkerblauw. Wist je trouwens dat de kans op een allergische reactie het kleinst is als je een zwart oogpotlood gebruikt? Dit geldt niet voor eyeliner omdat deze vaak latex bevatten en verschillende bewaarstoffen. In plaats van vloeibare eyeliner kun je dus altijd beter voor oogpotlood kiezen.

Natuurlijke cosmetica

Steeds meer mensen stappen over op natuurlijke cosmetica. Door natuurlijke cosmetica te gebruiken verminder je de kans op een allergische reactie. Deze producten bestaan namelijk uit natuurlijke ingrediënten zoals de heilzame bestandsdelen uit bloemen, planten en kruiden. Zo goed als alle make-up producten zijn verkrijgbaar in een natuurlijke variant: van hydraterende lippenstift die je lippen niet alleen voorziet van een spetterende kleur maar tegelijkertijd verzorgt tot een concealer op basis van jojoba- en amandelolie. Natuurlijke cosmetica is altijd dermatologisch getest om intoleranties en allergische reacties te voorkomen.

Check de houdbaarheidsdatum

Ten slotte: check de houdbaarheidsdatum van je make-up producten. Deze is waarschijnlijk korter dan je denkt en kan leiden tot nare reacties op de huid. Oogschaduw is 2 jaar houdbaar en foundation een jaar. Met mascara kan je slechts 3 tot 4 maanden vooruit. Vergeet ook niet om je sponsjes of kwasten na gebruik te reinigen en regelmatig te vervangen. Heb jij je badkamerkastje helemaal uitgeruimd? Dan kan je zonder schuldgevoel lekker gaan shoppen voor nieuwe make-up!

Reageer ook