fb
Damespraatjes Damespraatjes

Georgine Aalpol: Kinder EHBO geeft zelfvertrouwen

Veel moeders (en ook vaders) staan met hun handen in het haar als hun kind plotseling iets overkomt. ‘Help, wat moet ik nu doen?’ Daarom starten we binnenkort op Damespraatjes met kinder EHBO-tips van Georgine Aalpol. Met haar bedrijf ICE care geeft zij onder andere speciale kinder EHBO-cursussen. “Naast allerlei kennis levert zo’n cursus ouders vooral zelfvertrouwen op.”

Georgine Aalpol (41) is IC-verpleegkundige én moeder van twee bijna-pubers. Door haar opleiding, kennis en jarenlange ervaring weet zij wat levensreddend handelen inhoudt. ”Het grootste misverstand is dat ouders denken zij zèlf alle problemen moeten kunnen oplossen. Dat is vaak niet mogelijk. Wat je wél kunt leren, is om de situatie niet te verergeren en om te zorgen dat er snel professionele hulp komt.”

In het begin van elke cursus kinder EHBO legt Georgine uit dat kinderen beslist géén kleine volwassenen zijn. Kinder EHBO verschilt dan ook op belangrijke punten van EHBO bij volwassenen. “Zo tonen kinderen bij een ongeval vaak veel meer emoties; daar moet je als ouder goed op kunnen reageren.”

Als er iets ergs gebeurt met je kind is je eerste reactie: Grote Paniek. Door vooraf over zaken na te denken, bijv. in een cursus kinder EHBO, ben je beter voorbereid. “In de cursus heb ik namelijk over tal ernstige situaties verteld en handelingen voorgedaan. Hierdoor kun je, als die situaties zich daadwerkelijk voordoen, zelf ook beter handelen.”

Toch blijken maar weinig ouders van kleine kinderen een dergelijke cursus te volgen. Hoe komt dit? Georgine: “Geen tijd is de meest genoemde reden. Vandaar dat slechts 9% van alle ouders een EHBO-cursus volgt. Terwijl er jaarlijks ruim 60.000 kinderen vanwege een ongeluk thuis naar het ziekenhuis moeten. Dat stemt tot nadenken, toch?”

Wil je goed voorbereid zijn, dan is een cursus kinder EHBO een goede basis. “Problemen voorkom je er niet mee. Ook kun je niet alles oplossen. Maar je leert wél wat je zelf kunt doen en wat je beslist moet laten. Dat geeft zelfvertrouwen en dat straal je ook weer uit naar je kind. Die heeft pijn en is verdrietig; op dat moment wil je er als ouders toch helemaal voor je kind kunnen zijn?”

Volgende week op damespraatjes.nl: Tip 1, “Wat moet je doen als je kind zich verslikt?”

ICE care geeft kinder EHBO-cursussen, maar ook speciale kinder EHBO-workshops en thema-avonden. Alles vindt plaats in kleine groepjes met een leuke, ongedwongen sfeer.

Kijk voor meer informatie op www.ice-care.nl

Met dank aan Marieke Streefkerk voor de tekst: http://www.mariekestreefkerk.nl/

 

2 reacties

Reageer ook