fb
Damespraatjes Damespraatjes

Geld lenen? Leen Verantwoord

Aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stuk maand over” – Loesje

Als je geen of weinig spaargeld hebt, dan overweeg je misschien om geld te lenen. Dit kan zijn bij je vrienden, familie of misschien zelfs bij een kredietverstrekker. Het is in alle gevallen belangrijk om dit zo verantwoord mogelijk te doen. Onderstaand handige informatie over geld lenen.

Geld lenen kost geld

Om te beginnen; geld lenen kost geld. Leen je geld bij vrienden of familie, dan hoef je vaak alleen het geleende bedrag terug te betalen. Leen je bij een kredietverstrekker, dan betaal je ook nog rente. Dit bedoelen ze dus met ‘Geld lenen kost geld’. Wees je hier goed bewust van want hoe hoger de rente, hoe duurder de lening!

Voorbeeld € 5.000,- lenen

Onderstaand een voorbeeld van een lening van € 5.000,-. Wil je weten hoeveel je kunt lenen of wat een lening kost, dan kan je dat op diverse websites online berekenen. Houdt er wel rekening mee dat online berekentools indicatief zijn. Voor meer duidelijkheid kan je het beste een vrijblijvende offerte aanvragen.

Leenbedrag: € 5.000,-
Rente: 6,1%
Looptijd: 5 jaar
Maandbedrag (aflossing + rente): € 96,90

Kostenoverzicht

Rentekosten: € 813,80
Totaalbedrag: € 5.813,80

geld lenen

Foto door cottonbro via Pexels

Is de rente vast?

Leningen komen in verschillende leenvormen. De bekendste zijn roodstand op de bankrekening, koop op afbetaling, persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Bij alle leenvormen betaal je rente, maar let op; niet alle rentes staan vast. Het kan dus gebeuren dat je lening duurder wordt omdat de rente stijgt.

Persoonlijke lening

Wil je geen verrassingen over de kosten van je lening? Overweeg dan een persoonlijke lening. Bij deze leenvorm zijn de kosten vooraf duidelijk. Ook de maximale duur van de lening staat vast. Handig voor als je bijvoorbeeld een auto of keuken wilt financieren.

Looptijd en gebruiksduur

Een auto en keuken hebben een beperkte gebruiksduur. Het is in zo een situatie belangrijk om binnen die periode je lening af te lossen. Doe je dit niet, dan is er sprake van een restschuld. Je hebt dan nog een openstaande schuld op iets wat niet meer in bezit is.

Door de looptijd van je lening af te stemmen op de gebruiksduur, kan je de kans op een restschuld verkleinen. Het is dan wel belangrijk om een lening zoals een persoonlijke lening te gebruiken. Deze hebben een vaste rente en looptijd zodat je zeker weet wanneer deze is afbetaald.

Vergelijk leningen

Tot slot is het verstandig om leningen te vergelijken op rente en voorwaarden. Door te vergelijken op rente vindt je de goedkoopste lening en door te vergelijken op voorwaarde vindt je de best passende.

Afbeelding boven artikel door Andrea Piacquadio via Pexels

Reageer ook