fb
Damespraatjes Damespraatjes

Geke: “Mijn dochter valt me op mijn vakantie steeds lastig”

De band tussen Geke en haar dochter Melanie (36) is supersterk. “Sinds mijn man drie jaar geleden plotseling wegviel, zijn we nog hechter geworden dan we al waren.” Maar Geke wil vooruit en verder met haar leven. “Soms vind ik het contact met Mel veel te veel.”

Kwam die van mij maar zo vaak

O ja, Geke ziet het heus wel hoe het anders kan. “Sommige van mijn vriendinnen hebben nauwelijks contact met hun dochter. Mijn beste vriendin ziet haar dochter één keer in de maand. Niet dat ze ver van elkaar wonen, maar haar dochter heeft de behoefte niet om steeds maar bij haar ouders te zitten. Natuurlijk vindt mijn vriendin dat niet altijd even leuk, maar wat moet ze? Ze kan moeilijk haar dochter dwingen om bij haar langs te komen.”

Ze sliep maanden naast me

Toen Geke onverwacht afscheid moest nemen van haar man, stond haar leven even stil. “Naast mijn eigen verdriet vond ik dat ik ook voor Melanie moest zorgen. Het meisje was zo van de kaart. Hoewel ze al uit huis was, sliep ze maanden naast me in bed. We rouwden samen en dat was fijn. Maar op een goed moment merkte ik dat ik behoefte had om ook weer eens alleen te zijn. Dat was moeilijk om tegen Mel te zeggen, maar ik deed het wel. Sindsdien komt ze om de dag naar me toe om koffie te drinken en bij te kletsen. Super lief is dat, want wat ik zeg: om me heen bij vriendinnen zie ik hoe het ook anders kan.”

Wat een leuke man!

Het eerste jaar na het wegvallen van Jaap was voor Geke overleven. “Daarna kon ik langzaamaan weer een beetje genieten van de kleine dingen. Een wandeling met een vriendin, koffie bij een oudtante en lekker winkelen met Mel. Maar ook wakkerde mijn interesse in mannen weer aan. Ik wil niet alleen blijven, ik wil weer een vriend met wie ik leuke dingen kan doen.” Dus trok Geke de stoute schoenen aan en schreef zich in op een datingsite. Ze wist niet wat haar overkwam: ze kreeg best veel berichtjes van heel leuke mannen. “Ik plaatste een profielfoto en hop, mijn mailbox stroomde vol. Zo fijn om te merken dat ik daar weer voor opensta, het is fijn om contact te hebben met mannen.”

Mooie reis naar Gambia

Geke bloeit helemaal weer een beetje op, schudt de zware deken van zich af en schrijft zich in voor een singlereis. Haar eerste reis met gelijkgestemden voert haar naar Gambia. “De reis van mijn dromen. Eigenlijk maakte ik ‘m ook voor Jaap: we hadden afgesproken dat als hij met pensioen zou zijn, wij onze droomreis naar Gambia zouden maken. Het was emotioneel maar het reizen met andere alleengaanden bevalt me heel goed. Alleen zou ik die reis niet hebben gemaakt.” Na die eerste trip heeft Geke de smaak te pakken en nu gaat ze regelmatig mee op singles reizen voor senioren.

Leuk land, maar ik werd dol van Mel

“Perfect allemaal, alleen word ik gek van Mel. Ze belt me echt elke dag en kletst gerust een uur met me. Waarover? Over van alles wat haar bezighoudt. Vriendinnen, de buurvrouw en haar werk. Eindeloos ratelt ze maar door terwijl ik er geen zin in heb, ik wil lekker naar het strand en drankjes drinken met mijn reisgenoten. Haar claimgedrag word ik eigenlijk een beetje zat. Ik merk ook dat mijn reisgenoten het niet gezond vinden dat mijn dochter me dagelijks zo lang belt. Ik stelde Mel al voor me gewoon een appje te sturen maar ze vindt het veel gezelliger om mijn stem te horen. Hartstikke lief, maar het is gewoon too much. Het is belangrijk om mijn eigen leven weer op te pakken en Mel moet dat ook doen. Ze kan niet altijd aan mij blijven hangen, toch?”

Afwimpelen?

Hoe Geke er ook over denkt, als Melanie belt kan ze niet niet opnemen. “Mel is altijd zo blij als ze mijn stem weer hoort en ze zegt wel honderd keer dat ze me mist en van me houdt. Ik kan haar toch niet afwimpelen? Maar wat moet ik wel doen om een normaal contact met haar te onderhouden maar ondertussen ook gewoon mijn eigen leven te leiden?”

Wat zou Geke kunnen doen? Hoe zou jij dat doen? Heb je een goed contact met je kinderen? Wat vind je van het claimgedrag van Melanie? Hoe zouden Geke en Melanie op een fijne en gezonde manier met elkaar kunnen omgaan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Christian Buehner via Unsplash

2 reacties

Petra van Dorp -

Na een x aantal minuten, wanneer je grens is bereikt: ‘Hé meis, hartstikke leuk om even te kletsen, maar ik ga nu met de groep weer op pad. Ik bel je morgen weer, groetjes!’ Verbinding verbreken en klaar.

Joris -

Je grens expliciteren en als de grens bereikt is, wèl niet opnemen en terugbellen als het je schikt. Dat kan ook na een vakantie zijn. Stuur wel even een appje met de strekking ‘het komt nu niet zo goed uit, ik bel je dan en dan terug’.

Reageer ook