fb
Damespraatjes Damespraatjes

Geitenwollen sokken en bio-bitches – Januari is de maand van de Spiritualiteit

Spiritualiteit is voor zweefteven. Het is voor die mensen met geitenwollen sokken die je in de biologische winkel tegenkomt. Dat zijn die rare snuiters, die gekken die met bomen knuffelen. 

Nou, zo dacht ik vroeger dus over spiritualiteit. Een ongezouten mening, zonder ook maar enige onderbouwing. Als ik nu terugkijk is het vrij logisch dat ik geen échte mening over spiritualiteit kon hebben, ik wist tenslotte niet eens wat het écht inhield. We zijn een paar jaar verder, weet ik het nu wel? Hoewel mijn mening een stuk genuanceerder is, kan ik niet zeggen dat mijn hoeveelheid spirituele kennis met sprongen vooruit gaat. Januari 2014 is de maand van de Spiritualiteit. I say: it’s time to find out!

Dat spiritualiteit bar weinig met geitenwollen sokken te maken heeft, ben ik nu wel uit. Om nog net iets meer kennis te vergaren, bezocht ik de website (want ja, spirituele mensen maken gewoon websites) van de Maand van de Spiritualiteit.  And guess what I saw… Arie Boomsma! IK HOU VAN DIE VENT! Vervolgens neem ik het besluit dat spiritualiteit best sexy is en ik er meer over wil weten. Lees hier: 5 vragen voor een beginneling in de spiritualiteit.

Arie Boomsma

1. Wat is spiritualiteit nou precies? Om die vraag goed te beantwoorden moet ik toch echt even verwijzen naar het onderstaande citaat dat ik van Wikipedia heb geplukt.

Wat doorgaans met “religie” wordt aangeduid en wat met “spiritualiteit” wordt aangeduid ligt vaak erg dicht bij elkaar. In strikte betekenis wordt er het bewustzijn mee aangeduid, dat de menselijke ziel of het menselijke innerlijk zijn oorsprong in een goddelijke of andere transcendentie heeft of in relatie staat tot een hogere werkelijkheid. De spiritualiteit is een bijzondere, maar niet noodzakelijk confessioneel begrepen religieuze levenshouding van een mens, die zich op het transcendente of immanente goddelijke Zijn concentreert respectievelijk op het principe van de transcendente waarheid of hoogste werkelijkheid.

Duidelijk? Nee?

Spiritualiteit heeft in de breedste zin te maken met zaken die de geest (Latijn spiritus) betreffen. Het woord wordt op vele manieren gebruikt en kan te maken hebben met religie of bovennatuurlijke krachten, maar de nadruk ligt op de persoonlijke innerlijke ervaring. En nu? Mooi, gaan we verder.

2. Wie zijn er – behalve Arie – nog meer spiritueel? Goede vraag. Je kunnen identificeren met andere spirituele personen kan je helpen in het verkenningsproces rondom spiritualiteit. Door de ietwat losse definitie van spiritualiteit, zijn er veel mensen die zichzelf spiritueel noemen. Hier een handjevol artiesten die op hun eigen manier lekker met spiritualiteit bezig zijn:

Spiritueel
Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Tom Cruise en Madonna

3. Zijn er films met een spirituele insteek die ik kan kijken? Zeker! Dit is een goede manier om met nieuwe onderwerpen in aanraking te komen. Verder is het ook gewoon lekker ontspannend. Leuke tip: organiseer met vriendinnen een spirituele filmavond!

Films
American Beauty, Chariots on Fire, Eat Pray Love, Seven Years in Tibet

4. Ik lees liever een boek. Wat raden jullie mij aan? Er zijn zeer veel spirituele boeken in verschillende genres verkrijgbaar. Van luchtige weglezers tot energie-slurpende boekwerken. Ga zelf opzoek naar een onderwerp waar jouw interesse bij ligt. Toch snel wat leuks in huis halen? Bekijk onze suggesties.

Boeken
Handboek voor verlichte seks, Spiritualiteit werkt in je huis, Spiritualiteit en energie, De kracht van moderne spiritualiteit

5. Ik wil graag in contact komen met andere spiritueel ingestelde mensen, hoe en waar doe ik dat? Leuk om te horen dat je zo veel interesse in dit onderwerp hebt. Er zijn ontzettend veel activiteiten waarbij je niet alleen jezelf op spiritueel niveau kunt verrijken, maar ook nieuwe mensen leert kennen. Kijk eens op www.maandvandespiritualiteit.nl, hier vind je een uitgebreide kalender boordevol activiteiten.

Mara
Mara Blikslager (21 jaar) werkt voor online vrouwenmagazine damespraatjes.nl en studeert Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze is gek op schrijven, de wereld ontdekken, socializen en sporten. Als Mara niet aan het werk is of in de schoolbanken zit is ze te vinden in het zwembad, op de spinning-fiets, in een hippe club of lekker op de bank. Ze woont in Amsterdam maar bezoekt regelmatig haar familie in het rustige Hilversum.  Lees ook de andere artikelen van Mara Blikslager 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

2 reacties

Henk Martens -

Ik heb niets, maar dan ook werkelijk niets met die ‘spirituele’ mensen. Ik zou het zelfs niet eens willen. Ze zijn echt eng, net als die Poetin met zijn ”heilige’ Russische Rijk’ Hij en andere behoudende griezels ontkennen het liefst de verlichting en willen ons direct weer de middeleeuwen inschoppen met hun onzin In Nederland hebben we ook zo’n ouderwetse gek, Thierry Baudet. Wat een gruwelijke griezel is dat. Hij scheld iedereen die het niet een is met zijn waanideeen uit voor landverrader, maar zou ons allemaal het liefst verneuken als-ie iets beter van werd. Dus stop met onzin truttige trol!

Gerthe Lamers -

Woensdag 22 jan zijn Tim vd Vliet en Holkje vd Veer te gast in het Zinweb Café. Op de mooiste locatie in Amsterdam: in de Jordaan. Leliegracht 32. Maak het mee. 18 -20 u. 10 euro Reserveren [email protected]

Reageer ook