fb
Damespraatjes Damespraatjes

Masja: “Geen zin in die belerende ouderavonden op school”

niet naar ouderavonden

Ouderavonden. Alleen het woord al. Masja trekt een vies gezicht. “Ik ben één keer geweest En ik vond het afschuwelijk. Met plezier keek ik naar Luizenmoeder. Want die moeders, die leerkrachten, ik pik ze er zo uit. Ik heb me voorgenomen zo min mogelijk op school te komen.” Maar ouderavonden skippen, kan dat zo maar? “Dat bepaal ik zelf wel.”

Vriendinnen van Masja vinden dat ze het niet kan maken om geen enkele ouderavond te bezoeken. “Ze zeggen: ‘het gaat wel om je kind, Mas’. Dat is ook zo, maar ik kan ook aan mijn zoon en dochter vragen hoe het op school gaat. Bovendien zie ik hun rapporten en dan weet ik genoeg.” De vorige partner van Masja gaat -als zijn werk het toelaat- soms naar zo’n avond. “Maar ik heb slecht contact met hem, dus hij vertelt me verder niet wat er is besproken.”

Druk kind? Hoezo?

Het boeit haar simpelweg niet. “Die ene keer dat ik er wél was, zei die kleuterjuf dat ze vond dat Davey ‘wel heel erg druk’ is. Ik vroeg haar waar ze dat op baseerde. Nou, ze vond hem wel wat drukker dan andere kinderen. Wel wat drukker! Welk kind is nou niet druk? Ik vond het zo’n stompzinnige opmerking dat ik er verder geen aandacht aan heb besteed. Van me af, dacht ik steeds maar. Ze vroeg hoe hij thuis was en of hij dan ook wel eens druk was. Of hij problemen had met concentreren. Nou hij kan uren supergeconcentreerd op zijn iPad spelen. Niks mis mee.”

Belerende toontje

Het is vooral het belerende toontje bij de ouderavonden waarvan Masja’s haren overeind gaan staan. “Die juffen denken zich overal mee te kunnen bemoeien en weten het altijd beter. De kleuterjuf van Demelsy vroeg of er thuis problemen waren. Ze vond Dem vaak afwezig en angstig. Ik denk dan: mens waar bemoei je je mee? Ik was er voor eens en altijd klaar mee en besloot nooit meer naar ouderavonden te gaan.”

Geen vriendjes

Natuurlijk heeft de directeur van de basisschool geprobeerd met Masja te praten. Tevergeefs. Masja is onverbiddelijk. “Ze kunnen me moeilijk dwingen naar school te komen.” Dat haar kinderen weinig vriendjes op school hebben, zal haar worst zijn. “Ze spelen met de kinderen uit de buurt en dat is prima. Beter zelfs, dan hoef ik ze ook niet op te halen bij die moeders waarmee ik helemaal niets heb. Ik weet heus wel dat ze over me praten en me belachelijk maken, maar daarvan kan ik niet wakker liggen. Ik zal blij zijn als ze klaar zijn met die basisschool en lekker naar het middelbaar gaan. Dan moeten ze het toch allemaal zelf doen.” Masja moet eerlijk bekennen: tegen de musical in groep 8 ziet ze op. “Davey vroeg voorzichtig of ik wel kwam kijken. Ik heb er natuurlijk helemaal geen zin in, maar vind dat ik het niet kan maken er niet heen te gaan.”

Ga jij wel naar ouderavonden?

Vind jij ouderavonden belangrijk? Ga jij altijd of verzin je ook wel eens een smoes? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Vertel ze in de comments onder dit artikel. We zijn benieuwd!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Sanderien van Mul -

Je klinkt als een rasechte tokkie met je Davey en je Demelsy (hoe in Godsnaam moet je dat op een fatsoenlijke manier uitspreken, wel tien punten voor oriegienaliteit… *zucht*), het kan je geen ruk schelen wat je kinderen uitvreten, je hebt overal schijt aan en vindt het toontje van de juffen die oprechte belangstelling tonen omdat ze zien uit wat voor wrakkig ‘gezin’ die arme kinderen komen, ‘belerend’. Jij bent het prototype ‘moeder’ dat zich jaren later afvraagt waarom haar kinderen haar nooit komen opzoeken, en dan kunnen wij het vervolgverhaal hier lezen. Mijn god, wat een armoede.

LL -

Ik ga ook niet naar ouderavonden. Grotendeels sta ik er hetzelfde in als de dame uit het verhaal. Oudergesprekken ga ik wél netjes heen, dat is wél belangrijk. Maar die ouderavonden? Dat is gewoon simpelweg zonde van mijn tijd! Alles wat verteld wordt over de school/klas A. weet ik al. B. Is niet meer dan logisch nadenken. C krijg je wel mee in de nieuwsberichten maar dan op de momenten dat het daadwerkelijk van toepassing is. D krijg ik regelrecht wel van de juf te horen. E Vertelt mijn kind me zelf ook wel.
Ik vind het ook een enorm nutteloos iets, geschikt voor de “kuddeschaapjes” om extra band te kweken met de school.
Nou.. ik ben géén kuddeschaap, en alle vaders/moeders mogen mij ook heerlijk rustig in mijn uppie laten staan 😁 i love it.

Fiene -

Dit verhaal heeft trouwens helemaal niets met ouderavonden te maken.
De titel had moeten zijn: ik heb eigenlijk geen interesse in mijn kinderen.
Het gaat meer om het gezin zelf dan om de ouderavond. De vragen die er staan zijn niet van toepassing. Maar nee ik verzin geen smoes maar ik sta ook niet te springen om te gaan maar dat komt omdat ik liever 1 op 1 met de docenten spreek dan dat ik in de drukte met iedereen moet praten.

Fiene -

Een soort trickerbericht waarvan je weet dat er heel veel mensen op gaan reageren.

Maar conclusie van het verhaal : eigenlijk interesseert masha het geen ene %*}$# hoe haar kinderen zijn en dat ze (waarschijnlijk, weet niet zeker) door het gedrag van hun moeder (papa misschien ook wel) bepaald gedrag vertonen wat opvalt op school. Druk, angstig en weinig vrienden en afgeleid, misschien wel bang om afgewezen te worden (denk aan de musical) enz. En als masha daarop geconfronteerd word gaat ze meteen op haar achterpoten staan want ze wilt eigenlijk niet horen.
Ben eigenlijk wel heel benieuwd naar het verhaal van de familie.
Maar beste Masha ik zou maar wel moeite gaan doen. Vooral voor je kinderen maar je bent wel al in beeld gebracht op school.
Stel het gaat helemaal
niet de goede kant op en ze doen een melding ben je helemaal het haasje want dan moet je namelijk. Om te beginnen zou ik maar naar de ouderavonden gaan.

Joris -

Moeder Masja die het kennelijk prima vindt dat haar kinderen zich uren aan filmpjes op een tablet laven, een slechte verstandhouding met ex-partner heeft en Davey en Demelsy de mooiste kindernamen vond. Tokkie-alert.

Reageer ook