fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gebrand of ongebrand: hoe kan je noten het beste eten?

Op zaterdagochtend gaan wij regelmatig met het gezin naar de markt in Hilversum. Gezellig fietsen we samen vanuit Bussum naar het centrum van de Mediastad en hier kopen we dan lekkere groenten, kaasjes en hapjes voor het weekend. Eén van mijn favoriete kramen is de notenkraam. ‘Maar daar kan je beter niet de gebrande noten kopen hoor’, zei iemand laatst. ‘Die zijn gefrituurd en zitten bomvol slecht vet. Je kan beter ongebrande noten kiezen’, ging ze verder. Braaf deed ik sindsdien wat zij had gezegd en ik liet die heerlijke gebrande noten links liggen. Maar klopt het wel wat zij zei? Zijn ongebrande noten echt minder goed dan gebrande? Wij gingen op zoek naar het antwoord! 

Als het op voedingsadvies aankomt volgen wij graag de lijn van het Voedingscentrum. Zij zijn inderdaad niet hip, maar kijken wel naar de wetenschappelijke consensus op het gebied van eten, drinken en lifestyle. Elke dag eten zoals het Voedingscentrum dat voorschrijft doe ik niet, maar ik vind het wel een prettige houvast.

Elke dag een handje

Het Voedingscentrum adviseert om elke dag een handje noten te eten. ‘Een handje’ is ongeveer 25 gram en zit bomvol goede voedingsstoffen, zoals vezels, eiwitten, onverzadigde vetten en ijzer. Een lekkere en gezonde keuze dus! Maar hoe kijkt het Voedingscentrum aan tegen gebrande en ongebrande noten?

Gebrand versus ongebrand

“Alle ongezouten noten en pinda’s zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten“, zeggen zij. “Ongebrande noten zijn niet bewerkt en bevatten alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen. Noten die sowieso nooit gebrand worden aangeboden zijn walnoten en paranoten”, wordt uitgelegd. En hoe zit het dan met de gebrande noten? “Gebrande noten zijn noten die zijn gefrituurd in olie. Doordat de noten op hoge temperatuur zijn gebrand, bevatten deze noten iets minder vitamines en mineralen dan de ongebrande rauwe variant. Voor hun gezondheidswaarde maakt dat niet veel uit. Omdat noten al veel gezonde onverzadigde vetten bevatten, nemen ze vrijwel geen olie meer op. Gebrande noten bevatten daarom ongeveer evenveel vet als rauwe noten”, schrijft het Voedingscentrum.

Wat is jouw favoriete noot?

Wauw, dat wist ik echt niet! Ik ben zo blij om te lezen dat ik gewoon elke dag een handje gebrande noten mag eten. Deze hebben (vind ik) een nét iets intensere smaak dan ongebrande noten. Wat is jouw favoriete noot? En eet je hem liever gebrand of ongebrand?

Reageer ook