fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gastblog Linda over kinderen en spiritualiteit

Spiritualiteit wordt vaak gezien als iets heel bijzonders, iets dat buiten jezelf staat. Maar niets is minder waar. Het is iets dat wij mensen van nature bezitten.

Spiritualiteit is heel aards; het gaat over aanwezig zijn, in het hier en nu, met beide benen op de grond. Het gaat over het uitschakelen van al die drukke stemmetjes in je hoofd die vinden dat je zoveel moet doen en vooral heel snel; de moderne maatschappij. De boodschappenlijstjes in je hoofd, de projecten waar je mee bezig bent, de doelen die je wilt halen. Het zijn allemaal activiteiten die je uit het moment, uit het hier en nu halen, waardoor je het leven niet ten volle beleeft. Je bent bezig met iets in de toekomst dat misschien helemaal nooit werkelijkheid zal worden.  De kunst is om hier te blijven, in je lijf, in je hart, in het moment.

Kinderen kunnen dat zo mooi, voor hen is er vaak niet meer dan het huidige moment. Zij zijn in staat om van elk moment het beste te maken, ongeacht de omstandigheden waarin ze verkeren. Ze zijn in het nu. Als het regent, dan trek je toch gewoon je regenjas aan? En ga je heerlijk in de plassen stampen en rennen. Staat er veel wind? Dan pak je je vlieger. En bij sneeuw race je zo de heuvel af met je slee. Puur genieten. En dat lijken wij als volwassenen een beetje te zijn vergeten: genieten, van alles wat zich aandient op je pad, meebewegen met de stroom, in plaats van ertegen te vechten. Zonder oordeel aanschouwen wat je ontmoet. Een oordeel vormen gaat snel. Je ziet iets en je hoofd gaat aan de slag en vindt er iets van. Vaak dat het niet goed is zoals het is of wie het is. Het kan beter, anders, sneller, mooier. Weg is het moment, het aanwezig zijn, het voelen, in je lijf, op de grond.  Dus wees als een kind. Sta open voor de verwondering, de magie van het leven. Het besef dat elk moment heilig is, puur en alleen omdat jij er bent.  Verbonden met de mensen, de natuur en de dieren om je heen. De natuur en de dieren kennen geen oordeel.  Ze laten je zijn zoals je bent. Net als kinderen.

Tips:

  1. Ga vaker de natuur in. In de natuur kan je opladen, ontladen, ontspannen. Je hoeft er helemaal niets.
  2. Doe vaker de dingen die je leuk vindt in plaats van de dingen die je moet doen (van jezelf).  Begin met één keer in de week iets echt leuks te doen en bouw dit uit.
  3. Geniet van de kleine dingen (zoals een kopje thee, de glimlach van een kind, de zonsondergang) en wees dankbaar voor wat je hebt.

Linda-Zwemer-foto
Linda Zwemer (1975) is intuïtief coach en trainer. Moeder van twee jongens van 4, 5 en 1, 5 jaar. De natuur speelt een belangrijke rol in haar leven. Ze ontwikkelt een Krachtdierenspel voor kinderen (middels crowdfunding) waarbij zelfvertrouwen, talenten en de dieren/natuur centraal staan. Zie www.lovingnature.nl.

Het is Maand van de Spiritualiteit. Op Damespraatjes besteden we hier aandacht aan via leuke artikelen en winacties: Spiritualiteit op Damespraatjes

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook