fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gastblog Lieke van Rossum (SP): politiek gaat ook over kunnen buitenspelen

Lieke-van-Rossum-dp
Vaak hoor ik mensen zeggen: ‘ik heb niks met politiek’. Dat heb ik nooit begrepen. Politiek gaat over hoe we de maatschappij inrichten, of je oma thuiszorg krijgt, waar je recht op hebt als je je baan kwijt raakt en waar je kinderen kunnen buitenspelen. Dat gaat toch iedereen aan?

De gemeente beslist over steeds meer onderwerpen, binnenkort bijvoorbeeld ook over de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Ze moet steeds meer taken uitvoeren van de landelijke overheid, maar met veel minder geld. Gemeenten hebben minder te besteden, dus ze moeten prioriteiten stellen. Je geld uitgeven aan stadsmarketing of aan de bestrijding armoede? De SP kiest voor het laatste. Daarom is het júist nu belangrijk om te gaan stemmen voor de gemeenteraad. Het gaat ergens over.

Inmiddels vertegenwoordig ik acht jaar mijn partij en kiezers in de gemeenteraad. Dat is vaak leuk en soms niet, maar altijd een eer om te mogen doen. Je mag mensen vertegenwoordigen in het hoogste orgaan van de gemeente. Waar ik niks mee heb zijn ‘politieke spelletjes’; ja zeggen en nee doen. Onze partij heeft geen dubbele agenda, we proberen gewoon van Delft een socialere stad te maken. Dat is niet altijd makkelijk in de oppositie: al heb je nog zo gelijk, je krijgt het meestal niet.

Natuurlijk hopen we te groeien en te kunnen besturen na 19 maart, maar ik geloof er in dat we het meeste kunnen bereiken samen met mensen uit de stad. De afgelopen periode hebben we met buurtbewoners samen bijvoorbeeld een buslijn kunnen behouden. Als de mensen in actie komen moet de gemeente wel luisteren, dan maakt het niet meer uit hoeveel zetels je als partij hebt. Daarom ben ik ook lid geworden van de SP: het is de enige partij die de politiek buiten de raadszaal brengt naar de straat, in buurten en op de werkvloer.

Lieke-van-Rossum-actie-dp
Het kost natuurlijk wel wat tijd, en baan en daarnaast de gemeenteraad. En afgelopen zomer kwam daar nog onze dochter bij. Ik ben nog een beetje aan het uitvinden hoe het combineren van alles gaat, maar tot nu toe lukt het goed. Mijn vriend en ik zijn allebei een dag met haar thuis doordeweeks, ze gaat drie dagen naar de opvang en als ik op pad ben voor de SP ligt ze thuis te slapen of ik neem haar mee. Zo heeft ze al twee keer gedemonstreerd tegen de sluiting van de verzorgingstehuizen in Delft. Mensen vroegen of ik ging stoppen met het raadswerk omdat ik een kind kreeg. Maar ik vind het veel te belangrijk, en nu ze er is juist nog meer. Ik wil haar het goede voorbeeld geven en ik wil dat ze opgroeit in een sociale stad. Met kleinschalige buurten waar goede voorzieningen – speeltuin, buurthuis, bibliotheek, in stand worden gehouden. Laat dat nou net ook ons speerpunt voor de verkiezingen zijn.

Lieke van Rossum (31) is geboren in Den Haag, ging naar het Goois Lyceum in Bussum en daarna naar de TU in Delft (Industrieel Ontwerpen). Sinds haar studie werkt ze 32 uur als adviseur duurzaamheid en geeft milieuadvies over producten en gebouwen. In 2002 werd ze lid van de SP en sinds 2006 is ze gemeenteraadslid. Vier jaar later werd ze lijsttrekker/fractievoorzitter. Lieke woont samen in Delft en heeft een dochter van zeven maanden.

Deze bijdrage van Lieke van Rossum maakt deel uit van een serie portretten van vrouwen die op 19 maart a.s. aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoen. Eerder deed minister Jet Bussemaker al de kick-off voor deze serie, lees hier haar blog. Jet Bussemaker geeft onder andere aan dat vrouwen vaker zelf politiek actief zouden moeten worden. In de gastblogs die we nu publiceren lees je ook hoe andere vrouwen/moeders hun gezinsleven en werk combineren met de politiek.

Damespraatjes vindt het belangrijk dat vrouwen hun stem laten horen! Denk niet dat het geen zin heeft om te gaan stemmen. De gemeenteraad staat heel dicht bij de burgers en de raadsleden zijn goed benaderbaar, waardoor je feed-back kunt geven op het gevoerde beleid. Ook krijgt de gemeente steeds meer taken toebedeeld, onder andere op het gebied van de jeugdzorg.

Ga allemaal stemmen op 19 maart!

Jullie kunnen kennismaken met:

Reageer ook