fb
Damespraatjes Damespraatjes

Fotograaf Santu Mofokeng

mokofeng-voor_dp.jpg
Damespraatjes was afgelopen donderdag bij de opening van de nieuwste tentoonstelling van de Prins Claus Fonds Galerie, "Let’s Talk" van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mokofeng. Het is zijn eerste tentoonstelling in Nederland. Mokofeng ontving in 2009 een Prins Claus Prijs van € 25.000 voor zijn werk. Lezers van damespraatjes zijn van harte uitgenodigd de foto’s te komen bekijken.

Santu Mokofeng (1956) wordt gezien als een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse fotografen van zijn generatie. Hij begon zijn carrière als fotoverslaggever van de anti-apartheidsstrijd. Later besloot hij om de politieke fotojournalistiek achter zich te laten en zich te richten op het dagelijks leven in de Zuid-Afrikaanse townships. Daarnaast specialiseerde hij zich in landschapsfotografie. Let’s Talk toont een selectie van landschappen die zijn beïnvloed door klimaatverandering en politieke macht.

Ravage en schoonheid komen samen in Let’s Talk, een fotoserie waarin landschappen getoond worden in relatie tot ecologie, eigendom en macht. Vanuit een spiritueel perspectief zoekt Mofokeng naar persoonlijke reflectie en politieke observatie. Mofokeng op de bijeenkomst: "Het gaat er niet om wat je op deze foto’s ziet, het gaat erom op wat je niet ziet (maar wel voelt)." Mofokeng gebruikt een nieuw esthetisch vocabulaire.

Apartheid
Santu Mofokeng is geboren en opgegroeid in Soweto (Johannesburg) en kent de gevolgen van de apartheid, waarover hij zelf schreef: "Apartheid was een dak. En onder dat dak was het leven moeilijk, veel aspecten van het leven waren verborgen en/of voorgeschreven. Mensen probeerden hun leven te leven in waardigheid, maar hun vreugde was bedorven door schuld en opstandigheid."

Let’s Talk is gratis toegankelijk en te zien op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Tot 26 november 2010.

Prins Clausfonds, www.princeclausfund.nl , Herengracht 603, 1017 CE Amsterdam, tel. 020-3449160

Walter van Teeffelen
www.avantiproductions.nl 

Foto: Santu Mokofeng

Reageer ook