fb
Damespraatjes Damespraatjes

Het is wetenschap: zo versla je Blue Monday!

blue monday formule

Toen ik vanmorgen de deur uitstapte om naar mijn werk te gaan merkte ik al dat er iets goed mis was. De trammetjes leken minder te pingelen, de bouwvakkers floten me niet na en zelfs de Egyptische broodjes-man die normaal voor dag en douw in zijn winkel staat, lag vanmorgen een uurtje langer in bed. Wat is hier in godsnaam aan de hand?! Heeft Ajax soms verloren? Was het gisteren Koningsdag en heeft iedereen een kater?! Ben ik een uur te vroeg van huis gegaan?! Nein. Als ik in de tram zit en mijn tijdlijn check, zie ik al héél snel wat er dan wel mis is. Het is Blue Monday.

Fijn. Het is vandaag dus ‘de meest deprimerende dag van het jaar’. En nee, dat is niet zomaar uit te lucht gegrepen, want Britse psycholoog Cliff Arnall stelde er zelfs een wetenschappelijke formule voor op. Leuk om even onder de loep te nemen.

formule

Wat houdt dit in? Wikipedia geeft de volgende uitleg: Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Oftewel: ben je vandaag depri? No worries, als we de wetenschap mogen geloven is morgen alles beter. Maar voor nu geven we je drie tips om Blue Monday een stukje minder blue te maken.

1. Christmas all over again

Aangezien je geluk volgens Cliff Arnall deels afhankelijk is van hoe lang geleden het kerst was, is het misschien slim om vanavond gewoon weer een klein beetje kerst te vieren. Nee, laat die boom maar zitten, maar een extra lekker diner is natuurlijk nooit weg. Ook helpt het misschien om veel gezellige mensen uit te nodigen en een paar flessen wijn open te trekken.

2. Goede voornemens

Het is 17 januari, dus ik heb er het volste vertrouwen in dat jullie (net als ik) al plichtsgetrouw de goede voornemens overboord hebben gegooid. Heb je dit niet gedaan, dan mag je nu door naar punt 3. Heb je dit wel gedaan, lees dan verder. Het is niet erg dat je je goede voornemens niet (helemaal) hebt waargemaakt. Ik durf te wedden dat 99 procent van de mensen nu nog op punt 2 zitten, omdat ze niet door mochten naar punt 3. Put hier kracht uit! Ga naar je buurvrouw/collega/vriendin en vraag naar wanneer zij het heeft opgegeven. Lekker samen lachen dus.

3. Onderneem actie!

Als we Arnall geloven hebben we vandaag bar weinig zin om actie te ondernemen. Prove him wrong! Werk je administratie bij, werk je was weg, repareer de vaatwasser, maak de kinderkamers schoon, doe alle boodschappen, tik de klassenmoeder op de vingers, sta als eerste op het schoolplein en breng de kids op tijd naar voetbal. LADIES, WE GET IT DONE!

Nog steeds niet helemaal happy? Dan verwijs ik je door naar de blog van Ka!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook